1301 ember halt meg a mekkai zarándoklaton a rekkenő hőség miatt

2024. június 24. – 07:38

Másolás

Vágólapra másolva

Az idei mekkai zarándoklaton 1301 ember vesztette életét a rendkívüli hőség miatt. Fahad al-Dzsaladzsel egészségügyi miniszter szerint a halálozások magas számát az okozta, hogy a zarándokok „nagy távolságokat gyalogoltak a tűző napon megfelelő menedékhelyek és pihenési lehetőségek nélkül” – írja az MTI.

Az áldozatok között sok idős, illetve krónikus beteg ember volt. A halottak 83 százaléka nem regisztrált a zarándoklatra előzetesen a szaúdi hatóságoknál – mondta a miniszter az SPA szaúdi hírügynökség jelentése szerint. A beszámoló szerint több mint 465 ezer zarándok kapott orvosi ellátást, közülük több mint 140 ezer fő hivatalos regisztráció nélkül érkezett.

Napokig csak becslések jelentek meg arról, hány ember halhatott meg a hőség miatt az idei zarándoklaton június 14. és 19. között. Pénteken egy magas rangú szaúdi tisztségviselő részleges mérleget hozott nyilvánosságra, mely szerint 577 ember halt meg a zarándoklat két legzsúfoltabb napján, múlt szombaton, amikor a hívek tűző napon imádkoztak az Arafat-hegyen, illetve vasárnap, amikor Mínában jelképesen „megkövezték az ördögöt”. A tisztségviselő szavai szerint Szaúd-Arábia „nem követett el mulasztást” a mekkai zarándoklat lebonyolításában, hanem „azok az emberek hibáztak, akik nem mérték fel megfelelően a veszélyeket”.

A halálozások magas száma miatt az egyiptomi miniszterelnök elrendelte 16 utazási iroda engedélyének megvonását, amiért azok illegálisan szerveztek utakat a mekkai zarándoklatra.

A mekkai zarándoklat, a háddzs az iszlám ötödik pillére, minden muszlim hívőnek kötelessége életében legalább egyszer elvégeznie. A zarándoklat eseményei idén is 50 Celsius-fok körüli hőmérsékletben zajlottak. Mekkában tavaly több mint 1,8 millió zarándok járt, akiknek mintegy 90 százaléka külföldről érkezett. Sokan évekig várnak arra, hogy eljuthassanak a háddzsra, mert az engedélyeket mindig a királyság vezetése osztja ki országonkénti kvóták alapján.

Az eseményen korábban is számos tragédia történt. Az utóbbi években a hatóságok jelentős fejlesztéseket hajtottak végre, ennek keretében már mesterséges intelligenciát is alkalmaznak a tömeg biztonságának és zavartalan mozgásának szavatolása érdekében.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!