Több százan haltak bele a pokoli hőségbe a mekkai zarándoklaton

2024. június 18. – 22:37

Több százan haltak bele a pokoli hőségbe a mekkai zarándoklaton
Muszlim zarándokok a mekkai nagymecsetnél 2024. június 18-án – Fotó: Mohammed Torokman / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

A halálesetekről és a hőség okozta megbetegedésekről szóló jelentések alapján sokan veszthették életüket a perzselő hőség miatt a muszlimok múlt pénteken megkezdődött éves mekkai zarándoklatán, a haddzson Szaúd-Arábiában – írja az MTI. Az iszlám legszentebb városában és környékén a zarándokok több százezres tömege kedden a mekkai nagymecsetnél gyülekezett, ahol közel 52 Celsius-fokig emelkedett a hőmérséklet – közölte a szaúdi állami média.

A külföldi zarándokok közül – a hazájukból származó értesülések szerint – eddig több mint 570-en vesztették életüket. A legtöbb áldozat, 323, egyiptomi állampolgár volt – közölte két arab diplomata az AFP francia hírügynökséggel. További 144 halálos áldozat indonéz, de a szenegáli, az iráni, a tunéziai és a jordániai hírügynökségek és minisztériumok is beszámoltak több állampolgáruk haláláról. A legtöbb jelentésből az nem derül ki, hogy az elhalálozásokat hőguta vagy más, a rendkívüli hőséggel kapcsolatos megbetegedés okozta-e. A közösségi médiában viszont sokan közölték, hogy valamely családtagjuk a hőség áldozata lett a haddzson.

Szaúdi források szerint a hőség okozta tünetekkel idén eddig több mint 2700 zarándokot kellett ellátni az országban, az egészségügyi hatóságok azonban nem észlelték, hogy a magas hőmérséklet miatt bekövetkező halálesetek és megbetegedések kiugró számban fordultak volna elő az előző évekhez képest.

Mekkában tavaly több mint 1,8 millió zarándok járt, akiknek 90 százaléka külföldről érkezett. Sokan évekig várnak arra, hogy eljuthassanak a haddzsra, mert az engedélyeket mindig a királyság vezetése osztja ki országonkénti kvóták alapján. A hatóságok a 2023-as zarándoklaton több mint tízezer, hőséggel kapcsolatos megbetegedést regisztráltak, amelynek 10 százaléka hőguta volt.

Az eseményen korábban is számos tragédia történt. Az utóbbi években a hatóságok jelentős fejlesztéseket hajtottak végre, ennek keretében már mesterséges intelligenciát is alkalmaznak a tömeg biztonságának és zavartalan mozgásának szavatolása érdekében.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!