Egyiptom utazási irodákat állít bíróság elé a mekkai zarándoklat halálos áldozatai miatt

2024. június 23. – 09:12

Másolás

Vágólapra másolva

Az egyiptomi miniszterelnök elrendelte 16 utazási iroda engedélyének megvonását azután, hogy több százan haltak meg a haddzson, a több mint 1,5 millió muszlim éves nagy zarándoklatán Mekkában. A halálesetek nagy része az extrém hőség miatt történt.

Mostafa Madbouly egyiptomi miniszterelnök a 16 cég vezetőjét bíróság elé állítatta, amiért azok illegálisan szerveztek utakat a mekkai zarándoklatra. Egyiptom azt is jelezte: különböző országok összesen több mint 1100 halálesetről számoltak be, ebből egyiptomiak 658-an haltak meg. Közülük 630-an voltak nem regisztrált zarándokok.

A haddzs több napon át tart Mekkában és környékén, és az iszlám öt pillérének egyike. Minden muszlimtól elvárják, hogy életében legalább egyszer elvégezze a zarándoklatot, ha megengedheti magának és képes megtenni az utat. Néhányan évekig várnak arra, hogy eljuthassanak, mivel az engedélyeket minden évben a királyság osztja ki országonkénti kvóták alapján, sorsolás útján. A nagy költségek miatt viszont sokszor azok is illegális utat választanak, akik kapnának engedélyt.

Egyiptom szerint a halálesetekért azok a cégek tehetők felelőssé, amelyek a vízumrendszert kijátszva, egyszerű vízumot használva szervezték meg a mekkai zarándoklatra a programokat. Ezzel illegális kerülőúton jutnak el a zarándokok Mekkába – még ha közben azt is kockáztatják, hogyha ez kiderül, letartóztatják és kitoloncolják őket. A szabálytalan útvonal viszont több ezer dollárt takarít meg azóta, hogy 2019-ben Szaúd-Arábia megkönnyítette az általános turisztikai vízum megszerzését.

(Guardian)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!