Financial Times: Orbán és Rogán küszködnek, hogy visszatartsák a belülről érkezett riválist

2024. június 23. – 22:23

Másolás

Vágólapra másolva

Rogán Antal és Orbán Viktor három évtizedes kapcsolatáról, a jelenleg az állami kommunikációt és a titkosszolgálatokat is felügyelő Miniszteri Kabinetirodát vezető miniszter kiterjedt hatalmáról, az utóbbi években gyűjtött jelentős vagyonáról, az állami propagandára költött milliárdok sorsáról, és a Magyar Péter felbukkanása jelentette politikai fordulatról is ír Rogánról szóló cikkében a Financial Times. A lap szerint sokan csak a miniszterelnök Richelieu bíborosaként emlegetik Rogánt – ez feltehetően a Telex februári Rogán-portréjának címére utal.

Maga Rogán is megszólal a cikkben. A kormányon lévő erő nem lehet mindig nyerő pozícióban – válaszolja Rogán amikor arra kérik, reagáljon a Fidesz európai választáson elért 45 százalékos eredményére, amely Magyarország húsz évvel ezelőtti uniós csatlakozása óta a párt leggyengébb teljesítménye volt az uniós választások során. Hozzáteszi: gyakran valaki más kommunikál erősebben.

Ezzel a cikk szerzője szerint a Tisza Párt 30 százalékos választási eredményére és a Fidesz köreiből kilépett Magyar Péterre utal, akinek sikere szerinte az Orbán-szavazóbázis széttöredezésének első jele lehet. A portré további részében bemutatják Rogán Antal politikai pályáját, szó esik arról, hogy az 52 éves politikus a szlovén határ mellett nőtt föl, majd a kilencvenes években Orbán politikai tanácsadója, később az V. kerület polgármestere lett, majd a Fidesz 2010-es hatalomra kerülése után tért vissza a parlamentbe, és volt néhány évig a párt frakcióvezetője.

A sokak által igazi háttéremberként jellemzett Rogán első törvényjavaslatainak egyike volt a médiatörvény, amelyet egyúttal az illiberális állam kiépítése felé tett lépésként értékelnek. Egyúttal ez volt az első ütközési pont Magyarország és az Európai Unió közt – állapítja meg a cikk. Mint a szerző felidézi, a G7 gazdasági portál szerint Rogán 2015-ös propagandaminiszteri kinevezése óta mintegy 3,5 milliárd eurónak megfelelő (1400 milliárd forint) összeget fordítottak nyilvános rendezvényekre és kommunikációra. Ezt Polyák Gábor, az ELTE Média és Kommunikáció Tanszékének docense pénzpumpaként, az állami propagandagépezetet pedig kétes hatékonysággal elköltött összegek teljesen átláthatatlan rendszereként jellemzi.

Rogán szerint az utóbbi kilenc évben a minisztérium mindössze 1,8 milliárd euró (kb. 715 milliárd forint) értékben írt ki pályázatokat, beleértve a nemzetközi sporteseményeket is, ami szerinte: „védhető, ha az elődeink kiadásaihoz viszonyítjuk”.

A Rogánról szóló portréban kitérnek a bicskei gyerekotthonban történt pedofil bűncselekmény miatt kirobbant botrányra, és arra, hogy az által irányított propagandagépezetnek sem sikerült a szőnyeg alá söpörnie azt. A Financial Times forrása szerint az ügy a Fidesz eddigi legmélyebb válságát okozta, ami Rogán Antal személyére is vonatkozik. Az ezzel kapcsolatos kérdésekre ugyan ő maga nem reagált, azt elismerte, hogy politikai karrierje Orbán hivatali idejéhez kötődik. Mint mondta, addig lesz politikus, amíg Orbán Viktor a miniszterelnök.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!