22 ember halt meg egy gázai légicsapásban

2024. június 22. – 16:53

Másolás

Vágólapra másolva

22 ember meghalt és a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottság irodái is megrongálódtak Gázában egy pénteki légicsapás következtében, írja a BBC.

„A lövedékek megrongálták az ICRC irodáit, amiket sátrakban élő, kitelepített civilek százai vesznek körül, köztük sok palesztin kollégánk” – közölte a Vöröskereszt a közleményében. Az incidens nyomán tömegesen érkeztek sebesültek a tábori kórházba. „Elítéljük ezeket a támadásokat, amelyek humanitárius dolgozók és civilek életét veszélyeztetik” – tette hozzá a közlemény.

Az Izraeli Védelmi Erők szóvivője a BBC-nek elmondta, hogy az első vizsgálatok szerint nem látják jelét annak, hogy csapást mértek volna a térségben, de vizsgálják az ügyet. A Hamász által vezetett gázai egészségügyi minisztérium adatai szerint 25 ember halt meg és ötvenen sebesültek meg az Izraelnek tulajdonított támadásban.

Emberek várnak élelmiszersegélyre a Vöröskereszt gázai raktára előtt – Fotó: Mahmoud Zaki Salem Issa / AFP
Emberek várnak élelmiszersegélyre a Vöröskereszt gázai raktára előtt – Fotó: Mahmoud Zaki Salem Issa / AFP

Az izraeli hadsereg október 7-én indított támadást Gáza ellen, mert muszlim terroristák egy akcióban mintegy 1200, többségében civil embert öltek meg, és 251 másikat túszul ejtettek. A háborúban a gázai egészségügyi minisztérium szerint eddig több mint 37 551 ember halt meg Gázában, köztük 14680 gyermek, nő és idős ember.

Amikor Izrael az 2023. október 7-i terrortámadás után egyértelművé tette, hogy klasszikus szárazföldi offenzívát indít, hogy a Hamászt kifüstölje Gázából, amerikai diplomáciai és katonai vezetők sora könyörgött az izraeli vezetésnek: tanuljanak az USA hibáiból, ne ragadjanak bele egy véres, drága és végső soron katonai eszközökkel megnyerhetetlen „örök háborúba”. Az izraeli kormány azonban nem hallgatott rájuk, és egyre jobban belegabalyodik a gázai konfliktusba katonai, geopolitikai, diplomáciai és belpolitikai szinten is, írtuk legutóbbi helyzetelemzésünkben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!