Narancssárga festékkel fújták le a Stonehenge-t klímaaktivisták

2024. június 19. – 17:25

Másolás

Vágólapra másolva

Narancssárga színű porfestékkel fújták le a Stonehenge-t a Just Stop Oil aktivistái. A radikális brit klímavédelmi mozgalom az oldalán azt írja, hogy a szerdai akciójával azt akarta elérni, hogy a hamarosan hivatalba lépő brit kormány más országok vezetőivel együtt fogjon össze, és 2030-ig szüntesse meg a kőolaj, a földgáz, valamint a szén kitermelését és felhasználását.

A szervezet két aktivistája, a 21 éves oxfordi diák, Niamh Lynch és a 73 éves birminghami lakos, Rajan Naidu szerdán 12 óra körül kezdte el lefújni az őskori sziklaépítményt. Egy nappal a nyári napforduló előtt, amikor is általában ezrek látogatnak el a Salisbury közelében található Stonehenge-hez. Naidu azt mondta, „vagy véget vetünk a fosszilis tüzelőanyagok korszakának, vagy a fosszilis tüzelőanyagok vetnek véget nekünk”, majd hozzátette, hogy a narancssárga festéket könnyen lemossa majd az eső.

Az akciót a Just Stop Oil videóra vette, ahogy azokat a pillanatokat is megörökítették, amikor a két aktivistát elvezették a rendőrök.

A Just Stop Oil mozgalomnak korábban is voltak már ehhez hasonló radikális megmozdulásai. 2022 októberében például paradicsomlevessel öntötték le Van Gogh 72,5 millió font értékűre becsült Napraforgóját a londoni National Galleryben. Itt írtunk bővebben arról, hogy milyen eszközökkel próbálják az aktivisták felhívni a figyelmet arra, hogy az emberiségre a pusztulás és a tömeges éhezés vár.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!