Pandadiplomácia: két új pandát ígér Kína Ausztráliának

2024. június 16. – 18:48

Pandadiplomácia: két új pandát ígér Kína Ausztráliának
Wang Wang, az Adelaide-i Állatkert már meglévő pandája Li Csiang kínai miniszterelnök előtt 2024. június 16-án – Fotó: Asanka Ratnayake / Pool / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Látogatást tett az ausztráliai Adelaide állatkertjében Li Csiang kínai miniszterelnök, ahol bejelentette, hogy két új pandát küld Ausztráliának. A CNN azt írja, az új állatok az állatkert meglévő pandáit, Wang Wangot és Fu Nit váltják, Li a kínai–ausztrál kapcsolatok „barátságos hírnökeiként” hivatkozott rájuk.

Hét év után most történt meg először, hogy kínai vezető érkezik Ausztráliába, Li négy napot tölt az országban. Az út a két ország közötti kapcsolat javulását jelzi, Kína és Ausztrália egyaránt központi szerepet szán a látogatásnak a még nyitott kereskedelmi és konzuli kérdések rendezésében. Ausztráliát az elmúlt években egyre jobban zavarta, hogy Kína növelni igyekszik befolyását a Csendes-óceán déli részén, a kapcsolatok 2020-ban kerültek mélypontra, amikor az akkori ausztrál miniszterelnök, Scott Morrison nemzetközi vizsgálatot kérvényezett a koronavírus-járvány eredetének feltárására. Kína válaszul magas védővámokat vetett ki.

Szombati látogatásakor Li a diplomáciai ellentétek enyhülését hirdette meg. A látogatás során a kínai miniszterelnök elmondta, Wang Wang és Fu Ni év végére hazatérnek Kínába, de ígéretet tett egy másik, „ugyanolyan szép, élénk, aranyos és fiatalabb pandapár” érkezésére.

A pandák fontos eszközei a kínai diplomáciának. A pandadiplomácia nem újkori találmány: a medvéket már a Tang-dinasztia (618-907) idején is küldözgették ajándékként, a hagyomány pedig azóta már módosult formában, de fennmaradt. 1984-től alapjaiban megváltozott a pandadiplomácia: az állatokat innentől kezdve nem ajándékként, hanem kölcsönbe adták. A világ összes pandája a kínai állam tulajdona: mivel vadon csak Kínában élnek, és védett állatként nem lehet őket csak úgy hazavinni, a beszerzés kizárólag állatkertek számára nyitott, és ott is meglehetősen korlátozott.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!