Szankcióval sújtott Washington egy izraeli telepes szervezetet

2024. június 15. – 08:51

Másolás

Vágólapra másolva

Szankciókat vetett ki az Egyesült Államok egy izraeli szervezetre, amely a múlt hónapban megtámadott és felgyújtott egy humanitárius segélyszállítmányt, amely a Gázai övezetbe tartott – írta a BBC. A Tszav 9 – „9-es utasítás”, az elnevezés a tartalékosok behívására vonatkozó parancsra utal – egy radikális telepes szervezet, amely rendszeresen akadályozta a Gázai övezetbe irányuló segélyszállítmányok haladását, jellemzően úttorlaszokkal.

A május 13-i támadás ennél tovább ment, a Gázába tartó, de még Ciszjordániában járó járműveket felgyújtották, a gabonaszállítmányt szétszórták.

Előbb a túszok szabaduljanak ki

A szervezet elhatárolódott a támadástól, ugyanakkor közölte: a szállítmányok lassítása hatékony eszköz annak érdekében, hogy a Gázában lévő, még életben lévő foglyok kiszabadítását kikényszerítsék a Hamásztól.

A palesztin fegyveres szervezet október 7-én véres támadást indított háromezer fegyveresével, áttörte a Gázai övezet és Izrael közötti védelmi rendszert és izraeli településekre támadt. Közel 1200 embert megöltek, 251 embert – köztük nőket, időseket, gyerekeket – elhurcoltak. Közülük közel 120 embert sikerült kiszabadítani – nagyrészüket még októberben egy tűzszünettel járó megállapodással, amelynek során Izrael palesztin őrizeteseket, fiatalkorúakat és nőket adott át. A foglyok egy kis részét fegyveresen sikerült kiszabadítani, de a fennmaradó mintegy 120 ember helyzetéről semmit sem tudni, feltételezések szerint a fogságban lévők fele már nincs életben.

A Hamász támadása után az izraeli hadsereg támadást indított a 2,3 millió lakosú, 350 négyzetkilométeres – nagyjából Budapest pesti oldalával azonos méretű – terület ellen.

A Hamász ellenőrzése alatt álló palesztin egészségügyi minisztérium adatai szerint eddig 37 ezer ember halt meg – köztük közel 20 ezer gyerek – az izraeli katonai akciók során. A számot Izrael vitatja.

A lakosság szinte egésze kénytelen volt otthonát elhagyni, többségük Rafahba és a tengerparton lévő biztonságinak nevezett, alig 20 négyzetkilométeres zónába szorult. Az épületek jelentős része megsemmisült a bombázásokban. A térségben humanitárius katasztrófa alakult ki, nincs elég élelmiszer, gyógyszer, ivóvíz, a forrást kizárólag a segélyszállítmányok jelentik.

A Tszav 9 májusi akcióját a segélyszállítmány ellen a Fehér Ház felháborítónak nevezte. A szankció értelmében – amelyet Joe Biden elnök februári rendelete tesz lehetővé – a szervezet amerikai számláit befagyasztják, a Tszav 9-cel amerikai intézmények minden kapcsolatot megszakítanak.

Az EU is vetett már ki szankciókat izraeli telepes szervezettel szemben, ez első alkalommal áprilisban történt meg.

A segélyszállítmányok védelméért az izraeli védelmi erők felelnek, a történtekkel kapcsolatos közvetlen felelősségük mégsem merült fel, A hadsereg visszautasítja a vádat, hogy maga is közreműködne a humanitárius szállítmányok visszatartásában.

A közelmúltban az ENSZ gyermekvédelmi szervezete, az Unicef kifogásolta, hogy egyik szállítmányát az izraeli katonák visszatartották. A szervezet képviseletében jelenlévő James Elder szerint minden irat rendelkezésre állt, hogy a gázai gyerekek táplálására szánt szállítmány átjuthasson a gázai határon. Izrael szerint azonban Elder nem pontosan írta le a helyzetet, az egyik jármű ugyanis nem az előírásnak megfelelő volt zárt rakterű volt, márpedig ilyeneket nem engednek át, mivel megvan a veszélye, hogy az ilyen típusú járművekben a Hamász próbál fegyvereket becsempészni Gázába.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!