Macron felszólította a „demokratikus francia pártokat”, hogy fogjanak össze vele a törvényhozási választásokon

2024. június 12. – 12:47

Másolás

Vágólapra másolva

Emmanuel Macron megtartotta első sajtótájékoztatóját azután, hogy bejelentette: feloszlatja a nemzetgyűlést, és új törvényhozási választásokat ír ki. A sajtótájékoztatón arra kérte „a demokratikus pártokat”, hogy csatlakozzanak táborához a szélsőségek legyőzése érdekében – írja a Guardian.

Macron egyik fő üzenete az volt, hogy az előrehozott választások a szélsőjobboldali és a demokratikus, kormányozni is képes erők közötti választást jelenti. Ismét elmondta, hogy a vasárnapi Európa Parlamenti eredményei után demokratikus válaszra van szükség.

Macron azt állítja, hogy nem kíván részt venni a választási kampányban, azt inkább fiatal miniszterelnökére, Gabriel Attalra bízza. Az elnök elutasította annak a lehetőségét, hogy tévévitára álljon ki a szélsőjobboldali Nemzeti Tömörülés (RN) vezetőjével, Marine Le Pennel, ugyanis az utóbbi azt a feltételt támasztotta, hogy Macron mondjon le.

„Eric Ciotti az ördöggel kötött szerződést”

tette hozzá, arra utalva, hogy a mérsékelt jobboldali Köztársaságiak pártjának vezetője nemrég bejelentette, hogy hajlandók lehetnek szövetségre lépni a szélsőjobboldali RN-nel. Az Eric Ciotti vezette Köztársaságiak annyira nem örültek a kiszólásnak, hogy most épp azon vannak, hogy lemondassák Ciottit.

Macron azt mondta, hogy az ő oldala képes cselekedni, és azzal érvelt, hogy párbeszédre van szükség, és el kell gondolkodni azon, hogyan lehet a legjobban szolgálni Franciaországot. Felszólította a szociáldemokratákat, a zöldeket és a kereszténydemokratákat, hogy fogjanak össze egy kormányzati paktum érdekében.

Macron emellett több, különböző témát érintett. Belengetett egy módosítást a közigazgatási területekkel kapcsolatban, és azt mondta, hogy ennek kapcsán szükség lenne bizonyos közszolgáltatások büdzséjének megemelésére. Azt is kijelentette, hogy a többi párt nyugdíjjal kapcsolatos javaslatai a rendszer csődjét jelentenék, ezért ezekbe nem akar belemenni.

Ami a külpolitikát illeti, Macron elutasította a szélsőbaloldal és a szélsőjobboldal elképzeléseit a diplomáciával kapcsolatban. Emellett bejelentette, hogy felfüggeszti az Új-Kaledóniáról szóló, a nemzetgyűlés és a szenátus által elfogadott alkotmánytörvényt, amely több héten át tartó zavargásokhoz vezetett.

Emmanuel Macron vasárnap este, az EP-választás első exit polljai után jelentette be, hogy feloszlatja a nemzetgyűlést. Az általa vezetett Renaissance párt és a köré épülő centrista szövetség ugyanis csak második helyen végzett 15 százalékkal, jóval lemaradva a 31 százalék feletti eredményt produkáló Nemzeti Tömörülés mögött. A döntés kockázatos az elnöknek, egy olyan otthoni helyzetet bolygat meg, amely számára eddig sem volt ideális.

Macron szándékait és a lehetséges végkimeneteleket ebben a cikkben elemeztük bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!