Belgium külügyminisztere Magyarország vétójogának megvonását javasolja

2024. június 3. – 09:58

Másolás

Vágólapra másolva

Az EU soros elnökségét jelenleg betöltő Belgium külügyminisztere arra kéri az uniós kormányokat, hogy fosszák meg Magyarországot a vétójogától – írja a Politico. „Egy olyan Európával állunk szemben, amely nehezen halad előre, és sajnos egyes államok – különösen egy állam – egyre inkább ügyeskedő, blokkoló és vétózó magatartást tanúsít” – mondta Hadja Lahbib belga külügyminiszter a lapnak adott interjúban. A külügyminiszter szerint Brüsszelnek túl kell lépnie a konfrontációtól való félelmén, és be kell vetnie a 7. cikk legkeményebb részeit, amik lehetővé teszik, hogy minősített többséggel megfosszanak egy országot bizonyos jogoktól.

Szijjártó: Brüsszel feltartóztathatatlannak tűnő módon robog végső állomása, a harmadik világháború felé

„Kapuzárási pánik van, hat nap van hátra az európai parlamenti választásokig, hat nap van hátra addig, hogy az emberek meghúzzák a vészféket a háborúpárti vonaton, amely jelenleg feltartóztathatatlannak tűnő módon robog végső állomása, a harmadik világháború felé” – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Budapesten kijelentéseire reagálva. Szerinte belga hivatali partnere próbálja elnémítani a béke hangját ezzel.

Korábban már a litván külügyminiszter is azt mondta: Magyarország túl messzire ment a vétókkal, amikkel az EU külügyi szerepét gyengíti.

A 7. cikk szerinti eljárás elindításáról még 2018-ban döntött az Európai Parlament a jogállamisági aggályok miatt, de az eljárás megrekedt. Közben Magyarország egyedül maradt a hetes cikkes uniós eljárás hatálya alatt, miután az Európai Bizottság visszavonta a Lengyelországról 2017-ben készített, indokolással ellátott javaslatát, amivel megindította a hetes cikkes eljárást.

A mostani helyzet azért is kellemetlen, mert Magyarország júliusban veszi át az EU Tanácsának elnökségét, ami hat hónapra nagyobb hatalmat biztosít Budapest számára az uniós napirend és prioritások meghatározásában. Az uniós ország többek között azért neheztelnek Magyarországra, mert vétójogával élve blokkolja az Ukrajnának nyújtott támogatásokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!