Zelenszkij: Putyin tapsban törne ki, ha Biden távol maradna a svájci békecsúcstól

2024. május 28. – 18:49

Másolás

Vágólapra másolva

Zelenszkij szerint Joe Biden amerikai elnöknek mindenképpen részt kellene vennie júniusi svájci békecsúcson, amin eddig 90 ország erősítette meg részvételét, írja az Ukrajinszka Pravda. Az ukrán elnök egy brüsszeli sajtótájékoztatón azt mondta:

„Tudom, hogy Amerika támogatja a csúcstalálkozót, ám azt nem tudjuk, milyen szinten. Véleményem szerint a békecsúcsnak és az összes vezetőnek szüksége van arra, hogy ott legyen Biden elnök. Távolmaradását egyedül Putyin tapsolná meg, méghozzá személyesen, álló éljenzés közepette” – tette hozzá Zelenszkij.

Ukrajna továbbra is várja Kína, Brazília és több afrikai ország válaszát a csúcstalálkozón való részvételükkel kapcsolatban.

Zelenszkij Orbán Viktort is meghívta a svájci békecsúcsra, erről Gulyás Gergely azt mondta, minden ilyesmi meghívást érdemes megfontolni, a kormány problémája ezzel viszont az, hogy „ha nincsenek ott a háborúzó felek, sok értelme nem lesz”.

Josep Borrell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője szerint miközben Vlagyimir Putyin orosz elnök béketárgyalásokról beszél, hadserege újabb offenzívát indít Harkiv ellen, civilekkel teli épületeket bombáznak, és megpróbálják aláásni a közelgő svájci békecsúcsot. Borrell azt mondta, hogy az EU teljes mértékben támogatja az ukrán kérésre szervezett svájci csúcstalálkozót, amelynek célja a jövőbeli békefolyamat inspirálása.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!