Az EU szankciókat vet ki az orosz büntetés-végrehajtásra és 19 orosz állampolgárra, mert Navalnij meghalt a börtönben

2024. május 27. – 21:43

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Unió tagállamainak külügyminiszterei újabb 19 orosz állampolgárt vettek fel a szankciós listára, amire felkerült még az orosz büntetés-végrehajtás is – írja a Reuters.

A döntést emberi jogi aggályokkal indokolták, miután Alekszej Navalnij ellenzéki politikus meghalt a Jamal-Nyenyec Autonóm Körzetben található sarkvidéki börtönben, ahol 19 éves büntetését töltötte. Az orosz kormány tagadja, hogy köze lett volna a politikus halálához.

A listára ezúttal bírók, ügyészek és az igazságszolgáltatás különböző tagjai kerültek fel. Ha van vagyonuk vagy gazdasági eszközük az EU-ban, akkor azokat befagyasztják, és EU-s cégek nem adhatnak nekik eszközöket. Emellett nem léphetnek be az EU-ba, és nem is utazhatnak át a közösség területén.

Új szankciókat vetettek ki még az olyan eszközökre, amik segítik a belföldi elnyomást, például kiberbiztonsági szoftverekre, valamint telekommunikációt megfigyelő és lehallgató eszközökre.

Az MTI szerint Josep Borrell külügyi és biztonságpolitikai főképviselő a tanácskozás után megjegyezte, hogy egyre nagyobb a vita a külügyminiszterek között arról, hogy megengedjék-e, hogy Ukrajna nyugati fegyvereket vessen be orosz földön állomásozó orosz katonák ellen.

„Egyre inkább fontolóra vesszük, hogy Ukrajnának ellen kell állnia az orosz területről indított támadásoknak”

– hangsúlyozta, hozzátéve, hogy néhány tagállam már fel is oldotta ezeket a korlátozásokat.

Megjegyezte, hogy miközben Vlagyimir Putyin orosz elnök béketárgyalásokról beszél, hadserege újabb offenzívát indít Harkiv ellen, civilekkel teli épületeket bombáznak, és megpróbálják aláásni a közelgő svájci békecsúcsot. Borrell azt mondta, hogy az EU teljes mértékben támogatja az ukrán kérésre szervezett svájci csúcstalálkozót, amelynek célja a jövőbeli békefolyamat inspirálása.

A kötelező európai sorkatonaságra is kitért, amiről Szijjártó Péter hétfőn azt mondta, hogy őrült ötlet. Borrell leszögezte, hogy az Európai Uniónak nincs kapacitása arra, hogy kötelező katonai szolgálatot vezessen be.

„Nagyon messze vagyunk attól, hogy ilyen hatáskörrel rendelkezzünk.”

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!