Fél évvel a választások után találtak miniszterelnök-jelöltet a hollandok

2024. május 28. – 17:08

Fél évvel a választások után találtak miniszterelnök-jelöltet a hollandok
Dirk Schoof (középen) és Geert Wilders (jobbra) – Fotó: Jeroen Jumelet / ANP / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Az újonnan alakult holland kormánykoalíció kedden bejelentette, hogy a hírszerzés korábbi vezetőjét, Dick Schoofot jelöli miniszterelnöknek. A 67 éves Schoof jelenleg az igazságügyi és biztonsági minisztérium főtitkára, korábban pedig a holland hírszerző szolgálatot, a terrorelhárító ügynökséget valamint a nemzeti bevándorlási hivatalt vezette – írja róla az MTI.

Schoof, aki 2019-ig a Munkáspárt tagja volt, „ideális jelöltnek” tűnik ahhoz, hogy végrehajtsa az új, négypárti kormánykoalíció szigorított menekültpolitikára és a szervezett bűnözés elleni hatékonyabb fellépésre vonatkozó terveit.

Csaknem hat hónappal a holland parlamenti választások után a választásokon győztes Szabadságpárt (PVV) május közepén megállapodott koalíciós kormány létrehozásáról három jobbközép párttal, a Szabad Demokrata Néppárttal (VVD), az Új Társadalmi Szerződéssel (NSC), illetve a Gazdák és Polgárok Mozgalmával (BBB).

A PVV vezetője – egyben Orbán Viktor magyar kormányfő fontos hollandiai szövetségese –, Geert Wilders a NOS holland napilapnak kedden azt mondta, hogy Schoof „nagyon erős ember, aki a négy párt bizalmát élvezi, de egyben a pártok felett is áll.”

Dilan Yesilgöz ügyvivő igazságügyi miniszter, a Szabad Demokrata Néppárt vezetője olyan emberként jellemezte a miniszterelnök-jelöltet, „aki nagyon jól tud kapcsolatokat teremteni”. Hozzátette: „ő lesz négyünk jelöltje és minden holland ember miniszterelnöke”.

Pieter Omtzigt, az NSC vezetője szerint Schoof „nagyon sok releváns tapasztalattal” rendelkezik „fontos politikai területeken”, BBB elnöke, Caroline van der Plas pedig méltatta a jelölt szaktudását biztonságpolitikai kérdésekben. A kormány június végén kezdheti meg működését. A holland kormányt jelenleg még ügyvivőként a tavaly júliusban lemondott Mark Rutte vezeti.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!