Szándékosan okozhatta egy erdész és egy tűzoltó Chile legsúlyosabb erdőtüzét

2024. május 26. – 23:04

Szándékosan okozhatta egy erdész és egy tűzoltó Chile legsúlyosabb erdőtüzét
A nagy tavalyi tűzvész – Fotó: Javier Torres / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A chilei ügyészség hivatalosan megvádolt egy önkéntes tűzoltót és egy chilei erdészeti tisztviselőt, hogy okozói lehettek a Chile központját februárban elborító erdőtüzeknek, amelyekben több mint 130 ember vesztette életét, írja a Reuters.

Az egyik vádlott Francisco Ignacio Mondaca önkéntes tűzoltó, a másik pedig Francisco Pinto, a chilei Nemzeti Erdészeti Társaság (CONAF) tisztviselője. Ez utóbbi szervezet egyébként az erdőtüzek megelőzéséért is felel. Mindketten előzetes letartóztatásban vannak.

A hatóságok szerint Mondaca, a tűzoltó hajtotta végre a gyújtogatást, a CONAF-tisztviselő volt az ötletgazda. Az, hogy milyen előnyük származott a tűzvészből, nem derül ki.

Az ügyészek szerint Moncada és Pinto szándékosan cselekedett, és pontosan tudták, hogy mikor optimális az időjárás a tüzek keletkezéséhez.

„Megállapodtak, hogy közösen lépnek fel, amikor a megfelelő meteorológiai feltételek kialakultak a tűz meggyújtásához” – mondta Claudia Perivancich, Valparaiso regionális ügyésze újságíróknak. Mondacát hat korábbi, térségbeli tűzesethez tudták kötni.

A februári erdőtűz a dél-amerikai nemzetet sújtó legsúlyosabb természeti katasztrófa a 2010-es földrengés és szökőár óta, amelyben több mint 500 ember vesztette életét.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!