Több mint száz halálos áldozatot követeltek a tomboló erdőtüzek Chilében

2024. február 5. – 08:20

Másolás

Vágólapra másolva

Száz fölé emelkedett a Chile középső részén, városok és falvak közelében tomboló erdőtüzek halálos áldozatainak száma – közölte a dél-amerikai ország kormányzata.

A hatóságok figyelmeztetnek, hogy az áldozatok száma emelkedni fog. „Ez a legsúlyosabb tragédia, amit országunk kénytelen megélni a 2010-es földrengés óta” – jelentette ki Gabriel Boric államfő a csendes-óceáni partvidéken található, katasztrófa sújtotta Valparaíso régióban tett látogatásán a hétvégén. Az országban kétnapos gyászt rendeltek el.

Fotó: AFP Fotó: AFP
Fotó: AFP
Fotó: AFP

A belügyminisztérium közlése szerint jelenleg 165 helyen tombol tűzvész országszerte. A hatóságok becslése szerint csupán Vina del Mar és Quilpué térségében mintegy 14 ezer lakóház vált a lángok martalékává. Az államfő korábbi televíziós beszédében jelentette be, hogy szükségállapotot rendel el a katasztrófa miatt. Elmondta, a lángok gyors terjedése miatt nagyon súlyos a helyzet, és az időjárási körülmények is a tűznek kedveznek.

A közlések szerint a legnehezebb helyzetben Valparaíso régiója van, különösen a tengerparti Vina del Mar város, ahol nagyon sok eltűntet tartanak számon. A tűzoltók helikoptereket is bevetnek a lángok megfékezésére. A chilei belügyminisztérium szerint a kormánynak „komolyan vehető értesülései” vannak arról, hogy a tüzet Valparaíso térségében szándékosan idézték elő. A délebbre található Maule régióban őrizetbe vettek egy embert, aki munka közben, hegesztőgéppel okozott tüzet.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!