NATO-tisztviselő a hekkerbotrányról: A szövetségesek régóta figyelmeztetnek az orosz kísérletekre

2024. május 25. – 06:59

Másolás

Vágólapra másolva

Oroszország a közelmúltban fokozta a szövetségesek elleni hibrid akcióit, beleértve a kibertámadásokat is – válaszolt egy NATO-tisztviselő a Telex kérdéseire az orosz hekkerbotrányról.

A Direkt36 2022 tavaszán írt arról, hogy az orosz titkosszolgálatok éveken át ki-be járkáltak a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) informatikai rendszerébe. A kormányzat akkoriban csak annyit reagált erre, hogy ez egy „kampányhazugság”, ám nemrég a 444 olyan belső dokumentumot szerzett meg, amely egyértelműen bizonyítja: a kormányzat annak ellenére nevezte hazugságnak a Direkt36 cikkét, hogy a külügy valójában tudott az orosz kibertámadásokról.

A hekkelés miatt arról érdeklődtünk a NATO-nál, hogy

  • a magyar hatóságok értesítették-e a szövetség bármelyik intézményét és általánosságban van-e ilyen kötelezettsége a hasonló esetekben a tagállamoknak;
  • illetve a szervezet milyen támogatást tud nyújtani a hasonló kibertámadások ellen.

A szövetségesek régóta figyelmeztetnek az orosz kísérletekre, hogy feltörjék a szövetségesek kritikus infrastruktúráját, beavatkozhassanak a kormányzati szolgálatokba és hírszerzési információkat szerezzenek be – válaszolta a NATO-tisztviselő. A tagállamok felelősek a nemzeti kiberhálózataik biztonságáért, de a szervezet támogatja a kibervédelmüket a fenyegetésekkel kapcsolatos információk cseréjével, valamint képzéssel és szakértelemmel. A NATO abban is segíthet a szövetségeseknek, hogy megbirkózzanak a kibertámadások következményeivel, beleértve az azonnali kihívások és a hosszú távú követelmények kezelését – hívta fel rá a figyelmet a tisztviselő.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!