Kamera előtt fenyegettek meg egy zöldpárti jelöltet Drezdában

2024. május 25. – 04:20

Másolás

Vágólapra másolva

Náci jelszavak, verekedés a nyílt utcán. A júniusi európai és a szeptemberi tartományi választások közeledtével egyre több politikus és képviselőjelölt válik politikai erőszak áldozatává Németországban. Drezdában az egyik zöldpárti jelöltet egy náci jelszavakat skandáló páros inzultálta. A jelenetet a DW stábja is rögzítette. 

A Deutsche Welle és a Telex együttműködésének keretében jelent meg.

Május elején egyetlen héten belül három baloldali politikust támadtak meg az utcán. Olaf Scholz német kancellár elítélte a támadásokat, és azt mondta: az erőszak nem része a politikai vitának.

Négy fiatal úgy összeverte az utcán plakátokat felszerelő Matthias Ecke szociáldemokrata EP-képviselőt, hogy a férfit később meg kellett műteni. A rendőrség szerint a támadók szélsőjobboldaliak voltak. Nem sokkal később egy nyilvános könyvtárban vágták fejbe Franziska Giffeyt, Berlin gazdasági ügyekért felelős szenátorát, a város volt főpolgármesterét.

A baloldali és liberális pártok szerint ezekért többek között a szélsőjobboldali AfD felelős, amiért szerintük olyan hangulatot teremtenek, amiben az emberek úgy érzik: megtehetik, hogy megtámadják a politikusokat. Az AfD szerint ez nem igaz, és az ő politikusaikat is rendszeresen megtámadják.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!