Harcászati atomfegyverekkel kezdett hadgyakorlatba Oroszország az ukrán front közelében

2024. május 21. – 21:11

Másolás

Vágólapra másolva

Az orosz–ukrán háború legfontosabb keddi eseményei:

  • Megkezdődött a harcászati nukleáris fegyverek előkészítésére és alkalmazására kiképző hadgyakorlat Oroszországban – közölte kedden az orosz védelmi minisztérium. Az Ukrajnával határos déli katonai körzet rakétaalakulatai az Iszkander műveleti-taktikai rakétarendszer rakétáinak indítására való felkészülést gyakorolják. Emellett az orosz légierő légi egységeinek személyzete speciális töltetekkel, köztük hiperszonikus Kinzsalokkal szereli fel a repülőgépeket, és indul járőrözni. A minisztérium szerint a hadgyakorlat célja, hogy fenntartsák az érintett egységek reagálási készségeit. (MTI)
  • Az orosz védelmi minisztérium állítása szerint a hatból öt frontszakaszon előrenyomult az orosz hadsereg az elmúlt nap folyamán. A helyi hatóságok az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek és az Ukrajnával határos orosz régiók több településéről jelentettek kedden ukrán tüzérségi és dróntámadást. (MTI)
  • Kedden letartóztatták Ivan Popov orosz vezérőrnagyot, a Zaporizzsja melletti frontvonalon harcoló 58. összhaderőnemi hadsereg volt parancsnokát, akit sikkasztással gyanúsítanak. Popovot tavaly nyáron függesztették fel, miután a parancsnokságnak jelentésben számolt be az orosz hadsereg problémáiról. Most azzal vádolják, hogy erődítmények építésére szánt fémszerkezeteket tulajdonított el és értékesített. (Guardian)
  • Az ukrán vezérkar jelentése szerint egy hétvégi hadművelet során elsüllyesztettek egy Ciklon típusú orosz rakétahordozó hadihajót a Krím félsziget közelében. Kijevi tisztviselők szerint a támadás lehetővé tette, hogy Ukrajna magához ragadja a kezdeményezést a Fekete-tengeren, és aláássa Moszkva azon képességét, hogy a tengerről rakétacsapásokat hajtsanak végre. (Reuters)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!