Letartóztattak kilenc állítólagos orosz kémet Lengyelországban

2024. május 21. – 06:14

Másolás

Vágólapra másolva

Egy állítólagos orosz kémkör kilenc tagját tartóztatták le Lengyelországban – közölte Donald Tusk lengyel miniszterelnök hétfőn, írja a Guardian.

Az elfogott ukrán, belarusz és lengyel állampolgárokat szabotázsakciók tervezésével, gyújtogatással és gyújtogatás kísérletével vádolják. Tusk szerint az orosz hírszerző szolgálatok által irányított szervezkedések nemcsak Lengyelországot, de Litvániát, Lettországot és Svédországot is érinthetik.

Tusk a tervezett akciók között említette, hogy a csoport a nyugat-lengyelországi Wroclawban megpróbált felgyújtani egy festékgyárat, valamint egy litvániai Ikea központot is. Elmondása szerint Varsó több szabotázsakciót is megakadályozott.

Az ügyben nemzetközi vizsgálat indult.

A hónap elején Donald Tusk bejelentette, hogy Moszkva destabilizáló tevékenysége nyomán megerősíti a lengyel hírszerző szolgálatokat, és bejelentette, hogy Lengyelország további 100 millió złotyt (nagyjából 9,7 milliárd forintot) fordít a polgári és katonai kémelhárításra.

Lengyelországban április közepén tartóztattak le egy férfit, aki a vád szerint együttműködésre készült az orosz hírszerzéssel egy Volodimir Zelenszkij elleni merénylet miatt. Őrizetbe vettek egy belarusz állampolgárt is, akit azzal gyanúsítanak, hogy támogatta a Leonyid Volkov, Alekszej Navalnij néhai orosz ellenzéki vezető közeli barátja és szövetségese ellen Vilniusban elkövetett márciusi támadást. Ezzel a támadással összefüggésben két lengyelt is letartóztattak.

Május elején poloskákat találtak egy olyan teremben, ahol a lengyel kormánytagok készültek összeülni. Az eszközöket az ülés előtt, a terem átfésülésekor találták meg, egyelőre nem tudni, kik helyezték el őket.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!