Letartóztattak egy férfit Lengyelországban, aki merényletet tervezett Zelenszkij ellen

2024. április 18. – 22:46

Másolás

Vágólapra másolva

Letartóztattak egy férfit Lengyelországban, miután együttműködésre készült az orosz hírszerzéssel egy Volodimir Zelenszkij elleni merénylet miatt, írja a BBC. A Pawel K. néven emlegetett lengyel férfit állítólag arra kérték fel, hogy információkat gyűjtsön arról a lengyel repülőtérről, amelyet az ukrán elnök használ.

A hatóságok nem részletezték, hogy a férfi valóban átadott-e bármilyen információt az oroszoknak. Ha bűnösnek találják, akár nyolc év börtönbüntetést is kaphat. A gyanúsított őrizetben van, és az ügy vizsgálata még folyik.

Egy közleményben a lengyel ügyészek azt állították, hogy Pawel K. szolgálatait az orosz katonai hírszerzésnek ajánlotta fel. Hozzátették, hogy kapcsolatba lépett olyan oroszokkal, akik közvetlenül részt vesznek az ukrán háborúban is. A délkelet-lengyelországi Rzeszow-Jasionka repülőtér biztonságáról kellett volna információkat gyűjtenie.

Mielőtt Ukrajna katonai inváziójára került volna sor, a Rzeszow-Jasionka repülőtér egy kis regionális repülőtér volt. Azóta azonban kulcsfontosságú központtá vált a nyugati katonai segítség számára az Ukrajnával kapcsolatos műveletekben.

Az Egyesült Államokból és Európa számos pontjáról rendszeresen érkeznek és indulnak katonai, illetve teherszállító repülőgépek innen, hogy a várakozó teherautókra szállítsák az Ukrajnába irányuló segélyeket.

Az ukrán légtér többnyire zárt a repülőjáratok előtt, ezért a vezetők általában a szomszédos országokba, például Lengyelországba repülnek, és onnan vonattal utaznak Kijevbe.

Zelenszkij több alkalommal is repült ki Rzeszow-Jasionkából külföldi látogatásaira. 2022 decemberében például washingtoni látogatását követően tért vissza ide. Más külföldi politikusok, például az Egyesült Államok elnöke, Joe Biden is itt szállt át az Ukrajnába tett útja során.

Tavaly a lengyel hatóságok arról számoltak be, hogy letartóztattak egy csoport külföldi állampolgárt azzal a gyanúval, hogy oroszországi kémkedést folytatnak. Beszámolók szerint tucatnyi kamerát szereltek fel, többek között néhányat a Rzeszow-Jasionka repülőtér környékén.

Csütörtökön a szomszédos Németországban két feltételezett orosz kémelhárítót vettek őrizetbe, akiket azzal gyanúsítanak, hogy a német hadsereg Ukrajnának szánt szállítmányait akartak megrongálni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!