Putyin Oroszország igazi barátjának nevezte a helikopter-balesetben meghalt iráni elnököt

2024. május 20. – 11:09

Másolás

Vágólapra másolva

Ebrahim Raisi „Oroszország igazi barátjaként felbecsülhetetlenül hozzájárult ahhoz, hogy az országaink között egyre jobb legyen a jószomszédi viszony, és hogy azt a stratégiai partnerség szintjére emelje”, írta közleményében Vlagyimir Putyin az iráni elnök haláláról. Raiszi vasárnap halt meg egy helikopter-balesetben, az iráni külügyminiszterrel együtt.

Putyint mélyen elszomorítja az iráni elnök halála, aki szerinte kiváló politikus volt. Oroszországnak és Iránnak valóban egyre szorosabb a kapcsolata az elmúlt években, Irán még drónokkal is kisegítette Putyint, amikkel aztán Ukrajnát támadta.

Orbán Viktor is részvétét fejezte ki Irán népének.

Az iráni elnök halála miatt Libanon háromnapos gyászt rendelt el. A libanoni székhelyű Hezbollah, a világ legnagyobb nem-állami fegyveres ereje Irán erős partnere. A Hezbollah maga is részvétét fejezte ki.

Ahogy a Hamász is, amit az Európai Unió és az Egyesült Államok is terrorszervezetnek tart. A Hamász abban bízik, hogy Irán Allah segítségével „megbirkózik ezzel a megpróbáltatással” és annak következményeivel.

Részvétét fejezte még ki az indiai, iraki, pakisztáni miniszterelnök, Venezuela és az Egyesült Arab Emirátusok elnöke is. A lengyel elnöknek, Andrzej Dudának a 2010-es szmolenszki légi baleset jutott eszébe, amiben az akkori lengyel elnök halt meg. Az unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője, Josep Borrell pedig azt írta a közleményében, hogy az Európai Unió is együttérzését fejezi ki.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!