Harminc évet kapott a férfi, aki kalapáccsal támadt Nancy Pelosi férjére

2024. május 18. – 08:59

Harminc évet kapott a férfi, aki kalapáccsal támadt Nancy Pelosi férjére
Rendőrségi felvétel, ahol a kalapácsos támadó 84 éves áldozatát fogja – Fotó: AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Harminc év börtönre ítélte a San Franciscó-i bíróság azt a férfit, aki kalapáccsal támadt 2022 októberében az Egyesült Államok akkori demokrata házelnöke, Nancy Pelosi otthonában a politikusnő 84 éves férjére. A bíróság testi sértés és emberrablás vádjában találta bűnösnek, de az igazságügyi minisztérium szerint cselekedete – a célszemély miatt – terrorizmusnak minősíthető, ez pedig olyan súlyosbító tényező, amely alapján a sokkal súlyosabban szankcionálható a bűncselekmény. Az ügyészség eredetileg 40 év börtönt kért David DePape-re.

Paul Pelosinak a támadás óta is vannak fájdalmai, zavarja a fény, egyensúlyzavarai vannak, nehezen jár, rehabilitációja nem ért véget – írta a CBS News.

A 44 éves támadó semmiféle bűnbánatot nem mutatott tettéért, mely kis híján Paul Pelosi halálát okozta, és aminek a végső célja a korabeli házelnök elrablása volt. Büntetőperében a férfi maga se tagadta, hogy valódi célpontja nem Paul, hanem Nancy Pelosi volt, aki pedig akkori funkciójában a harmadik legfőbb közjogi méltóság, a hivatalos elnöki helyettesítési rendben csak az alelnök előzi meg.

Azért tört be Pelosiék San Franciscó-i otthonába, hogy túszul ejtse a házelnököt, és „eltörje a térdkalácsát”, ha hazudna neki. Azt is beismerte, hogy amikor a rendőrség kiérkezésével kudarcba fulladt „a kormányzati korrupció felszámolását” célzó terve, kalapáccsal verte Paul Pelosi fejét. Védői is azzal érveltek, hogy az összeesküvés-elméletekbe belebolondult DePape tettét politikai meggyőződése motiválta. Az ügyészség is elismerte, hogy a kanadai állampolgárságú, de húsz éve az Egyesült Államokban élő DePape támadásában közrejátszottak ezek a nézetek, de ez nem enyhíti felelősségét.

A férfi magánéleti problémái miatt is izolálódott. „Ez az izoláció vezethetett ahhoz, hogy annyi időt töltött a YouTube-on és olvasott annyi sajtóhírt, amelyekből felépítette azt a világképet, amely végső soron a támadásra ösztönözte” – írta a bíróságnak címzett levelében az ügyészség az ítélet előtt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!