Putyin először ment külföldre, amióta újra elnökké választották, Hszi Csin-ping fogadta Pekingben

2024. május 16. – 07:06

Másolás

Vágólapra másolva

Kétnapos látogatásra Pekingbe érkezett Vlagyimir Putyin orosz elnök, aki Hszi Csin-ping kínai elnökkel találkozik. Ez Putyin első külföldi látogatása azóta, hogy megkezdte ötödik elnöki ciklusát, írja a BBC. Az orosz elnök gépe helyi idő szerint hajnalban landolt a pekingi reptéren, ahol Hszi Csin-ping személyesen fogadta Putyint.

Az orosz elnök a kínai államfő meghívására érkezett Kínába, a Hszinhua kínai állami hírügynökség szerint várhatóan „részletesen megvitatják az átfogó partnerség és a stratégiai együttműködés kérdéseinek egész sorát”, valamint „meghatározzák az orosz–kínai gyakorlati együttműködés továbbfejlesztésének kulcsfontosságú területeit”, és megemlékeznek a kétoldalú diplomáciai kapcsolatok felvételének 75. évfordulójáról is.

Putyin Peking után Harbinban részt vesz a 8. orosz–kínai expón, és találkozik majd a helyi műszaki egyetem diákjaival és tanáraival is. Az orosz elnök legutóbb tavaly októberben járt Pekingben, az Egy övezet, egy út fórum vendége volt, ott tárgyalt Orbán Viktorral is.

A kínai elnök a múlt héten Magyarországon járt, Orbán Viktor fogadta, és 18 ügyben állapodott meg Magyarország és Kína. Hszi Csin-ping látogatása nagyrészt a sajtó kizárásával zajlott, de közben Orbán Viktornak is fel tudtunk tenni néhány kérdést.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!