„A testőrök megpróbálták felemelni Robert Ficót, aki mozdulatlan volt” – beszámoló a szlovákiai merényletről

2024. május 15. – 21:10

Másolás

Vágólapra másolva

„Egy átlagos vidéki kormányülésnek nézett ki, olyannak, amilyenből Robert Fico a politikai karrierje során már több tucatnyit végigcsinált” – írja a szlovák Denník N (Napunk) újságírója, aki ott volt a nyitrabányai (handlovái) kihelyezett kormányülésen, ahol több lövéssel megsebesítették a szlovák kormányfőt.

Daniel Vražda, a Denník Na magyar nyelvű portálján is olvasható írásában felidézte: először egyeztetés zajlott a Nyitrabányának nyújtandó segítségről, aztán sajtótájékoztatót tartottak, amiről a miniszterelnök még a kérdések előtt távozott.

Fico kiment az emberek közé, az újságíró pedig fent maradt a kormányülés helyszínéül szolgáló kultúrház első emeletén, ahol asztalhoz ült, és nekiállt megírni a tudósítást.

Ekkor hallott meg négy durranást, amikről azonnal felismerte, hogy lövések voltak, mert ő is lőtt már. Azonnal az ablakhoz rohant, ahonnan azt látta, hogy az emberek egy csoportja pánikba esett, kiabált.

Robert Fico a földön feküdt, néhány méterrel mögötte mozgást lehetett látni, talán a testőrök ártalmatlanítottak valakit. (Utólag bebizonyosodott, hogy az elkövető volt az.)

„A testőrök megpróbálták felemelni Robert Ficót, aki mozdulatlan volt. Az első emeletről, a távolból nézve úgy tűnt, hogy próbálkozik, de nem sikerült felállnia. Nem volt képes felállni, nem tudtak segíteni a testőröknek sem. Rögtön világos volt, hogy valami komoly dolog történt.”

Az újságíró lefutott, de mire leért, Ficót már el is szállította a szolgálati autója. A teret lezárták, az egyik testőr azt mondta, hogy biztonságba kell helyezni a minisztereket.

A cikkben még az olvasható, hogy amint az a lövésről készült videón is látszik, Robert Fico a nyitrabányai téren karnyújtásnyi távolságra ment a kordonnál álló emberekhez, és a támadó nem az első sorban volt, hanem az emberek mögött. Becslése szerint öt–hét méteres távolságból lőhetett a szlovák miniszterelnökre. A cikk további része előfizetéssel olvasható.

Szerda este a szlovák védelmi miniszter a besztercebányai kórház előtt azt mondta: órák óta műtik Robert Ficót, a helyzet rossz, a miniszterelnök az életéért küzd. Részletek a merényletről itt, ebben a cikkben pedig a merényletet elkövető 71 éves íróról írtunk, aki békemozgalmár és neonáci aktivista is volt már.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!