Élénk piros háttérből, karddal a kezében bukkan elő III. Károly a róla készült első hivatalos királyi festményen

2024. május 15. – 12:04

Élénk piros háttérből, karddal a kezében bukkan elő III. Károly a róla készült első hivatalos királyi festményen
Fotó: Aaron Chawn / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Megjelent a koronázása óta készült első hivatalos portré III. Károly brit királyról, a festményt Buckingham-palotában leplezték le kedden, írja a BBC. A leleplezésen ott volt a király és a királyné mellett Jonathan Yeo festőművész, a kép alkotója is. Az életnagyságúnál is nagyobb, élénk piros olajfestményen Károly a walesi gárda egyenruhájában egy kardot tart a kezében, miközben egy pillangó épp leszáll a vállára.

A korábban Tony Blairt és David Attenborough-t lefestő Yeo a portré leleplezésekor azzal viccelődött, hogy egy másik korban akár súlyos árat is fizethetne, ha nem tetszene a királynak az alkotás.

Ha ezt árulásnak tekintenék, szó szerint a fejemmel fizethetnék érte

– mondta Jonathan Yeo.

A művész a festményről azt is mondta, hogy szerette volna felhasználni a királyi portrék hagyományait – a katonai öltözéket, a kardot –, de valami modernet is bele akart csempészni, különösen az erős színekkel és a pillangóval. „A pillangó a metamorfózist és az újjászületést szimbolizálja” – magyarázta Yeo, akinek alkotását Károly felesége, Kamilla is megdicsérte, azt mondta, hogy a festő jól elkapta a királyt.

Károly összesen négyszer állt modellt a portréhoz, az utolsónál már megállapították nála a rák diagnózist. A briteket szíven ütötte a király betegsége, erről itt írtunk részletesen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!