Megint egymásnak estek a képviselők a grúz parlamentben

2024. május 14. – 13:33

Másolás

Vágólapra másolva

Verekedés tört ki a képviselők között a grúz parlamentben kedden, a külföldi ügynökökről szóló törvénytervezet harmadik, utolsó olvasatáról szóló vita alatt, írja a Reuters. A grúz tévé felvételei alapján lökdösődés és dühös gesztikulálás alakult ki kormánypárti és ellenzéki képviselők között a kritikák szerint orosz ihletésű törvénytervezet miatt. Nem ez az első alkalom, hogy idáig fajult a vita a grúz parlamentben, egy hónapja Aleko Eliszasvili ellenzéki képviselő megütötte a pulpituson álló Mamuka Mdinaradze kormánypárti képviselőt, ami után kaotikus birkózás vette kezdetét.

A törvénytervezet ellen hetek óta zajlanak a tömegtüntetések, szombaton körülbelül ötvenezren gyűltek össze, később húsz embert, köztük két amerikai és egy orosz állampolgárt tartóztatott le a rendőrség.

Ha megszavazzák, a külföldiügynök-törvény előírná, hogy azok a médiumok és nem kormányzati szervezetek, amelyeknek anyagi forrásai több mint 20 százalékát külföldről finanszírozzák, külföldi befolyásoló ügynökökként kell regisztráltatniuk magukat, különben súlyos bírsággal sújtanák őket. Salome Zurabisvili grúz elnök már bejelentette, hogy ha a törvényjavaslatot elfogadják, megvétózza, a kormánypárt által ellenőrzött parlament azonban felülírhatja az elnöki vétót.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!