Már nem veszélyes az amstetteni rém a bíróság szerint

2024. május 14. – 11:24

Nagy Márta
Nagy Márta
Soproni tudósító

Másolás

Vágólapra másolva

Feltételesen szabadul a mentálisan rendellenes bűnözők börtönéből Josef Fritzl, akit életfogytiglani börtönbüntetésre ítéltek az amstetteni vérfertőzés ügyében. A 89 éves férfit normál börtönbe helyezhetik át, írja az ORF.at.

Jogerős ítélete után, 2009-ben Fritzlt egy mentálisan rendellenes bűnözőket ellátó intézetben, igazságügyi orvostani központban börtönözték be, de azóta többször is kérvényezte áthelyezését. Márciusban a bécsi fellebbviteli bíróság törvényszéki orvosszakértők jelentésére hivatkozva elutasította a kérést, most viszont másképp határoztak.

A három bíróból álló szenátus kedden közölt döntése szerint a férfi már nem jelent veszélyt. „Josef Fritzl demenciája magába temette az eredetileg veszélyes személyiségét” – idézték az osztrák lapok az indoklást.

Fritzl nevét 2008-ban ismerte meg a világ, amikor kiderült, hogy az amstetteni háza alá épített pincében huszonnégy éven át tartotta fogva saját lányát. Rendszeresen megerőszakolta, hét gyermekük is született, közülük egy meghalt az ellátatlanság miatt, hármat a feleségével nevelt – mintha lánya bízta volna rájuk őket –, három pedig a pincében raboskodott.

Az „amstetteni rémet” 2009-ben életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték, lánya és gyerekei pedig új személyiséggel, védett környezetben kezdhettek új életet.

A mentálisan rendellenes bűnözők intézményéből való áthelyezését Fritzl, illetve ügyvédje kérték, az áprilisi meghallgatás után most feltételesen jóváhagyták a kérelmét. A háromtagú szenátus írásbeli határozata azonban jogilag nem kötelező, a 89 éves férfi egyelőre a steini intézményben marad, normál börtönbe később helyezhetik át.

Fritzl tavaly adott interjút a The Sunnak, akkor azt mondta, 130 évig akar élni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!