Gyilkos villámárvíz és iszapár sújtotta Szumátra szigetét

2024. május 13. – 06:18

frissítve

Gyilkos villámárvíz és iszapár sújtotta Szumátra szigetét

Másolás

Vágólapra másolva

Legalább 37 ember meghalt, miután villámárvizek, földcsuszamlások és iszapárok sújtották a hétvégén a nyugat-indonéziai Szumátra szigetét. 17 eltűnt személyt még mindig keresnek – közölték a hatóságok hétfőn.

Abdul Malik, a tartományi mentőcsapat vezetője a Reutersnek azt nyilatkozta, a szombat este lezúduló heves esőzés a sziget három körzetében okozott károkat. Az Indonéziában lahar néven ismert iszapár – ami vulkáni hamu, sziklatörmelékek és víz keveréke – a Marapi hegyről, Szumátra egyik legaktívabb vulkánjáról indult el. A 72 hektárnyi területet elöntő sárlavina embereket sodort a halálba, és közel 200 épületet rongált meg,

Embereket menekítenek ki Nyugat-Szumátrán 2024. május 12-én – Fotó: Iggo El Fitra / Antara Foto / Reuters
Embereket menekítenek ki Nyugat-Szumátrán 2024. május 12-én – Fotó: Iggo El Fitra / Antara Foto / Reuters

Vasárnap délutánra a mentők 19 holttestet találtak a legsúlyosabban érintett Canduang faluban, Agam körzetben, és kilenc másik holttestet a szomszédos Tanah Datar körzetben – közölték a helyi hatóságok. Agam körzetből legalább 159 embert menekítettek ki. A mentési munkálatokat a járhatatlanná vált utak is nehezítik. Hétfőn mintegy 400 fős, helyi mentőkből, rendőrökből és katonákból álló személyzetet vetettek be az eltűnt emberek keresésére.

A Marapi vulkán környéke az elmúlt hat hónapban több hasonló katasztrófát is megélt. Tavaly decemberben 23 túrázó vesztette életét, amikor a vulkán kitört, míg idén februárban Tanah Datarban több tucat házat rongáltak meg a villámárvizek. A múlt hónapban napokig tartó vulkánkitörés hatalmas, két kilométer magasra nyúló hamufelhőt lövellt ki, emiatt a térségben korlátozták a légi forgalmat – írta a BBC.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!