Beindult az erdőtűzszezon Kanadában

2024. május 13. – 10:16

Másolás

Vágólapra másolva

Erdőtüzek pusztítanak Kanada nyugati részén, miközben a hatóságok kiürítési parancsot adtak ki egy közösségre Brit Kolumbiában, és a rossz levegőminőségre figyelmeztetnek az egész tartományban – írta a Reuters.

Az idei erdőtűzszezon első nagyobb tüzei mintegy 10 ezer hektárra terjedtek ki. Rob Fraser, az Északi Sziklás-hegység regionális önkormányzat polgármestere egy televíziós interjúban elmondta, hogy a Fort Nelsonban és környékén élő 3500 lakos nagy részét már kimenekítették. Fraser szerint a tüzet egy erős szél által kidöntött fa okozta, amely egy villanyvezetékre dőlt rá.

A szomszédos Alberta tartományban is erdőtüzek pusztítanak, a helyi hatóságok közlése szerint vasárnap hat tűzoltócsapat és 13 helikopter dolgozott a tüzek megfékezésén. Evakuálási riasztás volt érvényben Fort McMurrayben, a Saprae Creekben, amit kiterjesztettek Gregoire Lake-re és a Rickards Landing Industrial Parkra. Bár ezek a települések nincsenek közvetlen veszélyben, a riasztás biztosítja, hogy a lakosok felkészüljenek az evakuálásra, ha a körülmények megváltoznak.

Erőtűz pusztít Kanada nyugati részén, Brit Kolumbia tartományban 2024. május 10-én – Fotó: Andrei Axenov / BCEHS /Handout via Reuters
Erőtűz pusztít Kanada nyugati részén, Brit Kolumbia tartományban 2024. május 10-én – Fotó: Andrei Axenov / BCEHS /Handout via Reuters

Eközben a szövetségi kormány arra figyelmeztetett, hogy Kanadát egy újabb katasztrofális erdőtűzszezon fenyegeti az El Niño éghajlati jelenség szokatlanul erős megnyilvánulása miatt. Kanada az elmúlt évek egyik legmelegebb telén van túl, sok területen egyáltalán nem esett hó, és az ország nagy részén a szokásosnál is magasabb tavaszi és nyári hőmérsékletet jósolnak.

Az El Niño egy természetes éghajlati jelenség, amely azzal jár, hogy a Csendes-óceán felszínközeli vízrétegei felmelegszenek, és ezt a szokottnál melegebb víztömeget a szelek Dél-Amerika felé szállítják. Ez a nagy mennyiségű meleg tengervíz pedig az éghajlatot is felmelegíti, így az érintett területeken a szárazföldi hőmérséklet is megemelkedik. A globális hőmérséklet azonban már eleve rekordmagasságokban jár, aminek a fő oka a fosszilis energiahordozók égetéséből származó üvegházhatású gázok nagy mennyiségű kibocsátása.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!