Vlagyimir Putyin leváltotta hadügyminiszterét

2024. május 12. – 21:29

frissítve

Vlagyimir Putyin leváltotta hadügyminiszterét
Nyikolaj Patrusev (b) és Szergej Sojgu (j) védelmi miniszter 2024. május 7-én, Vlagyimir Putyin elnöki beiktatásán. Putyin pár nappal újabb hatéves elnöki ciklusi kezdete után leváltotta Sojgut a miniszteri posztjáról, és Patrusev helyére nevezte ki a Nemzetbiztonsági Tanácsba. – Fotó: Vyacheslav Prokofyev / POOL / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Vlagyimir Putyin leváltotta Szergej Sojgu védelmi minisztert. Putyint márciusban választották újra Oroszország elnökének, május 7-én iktatták be újabb hat éves elnöki ciklusára, ami egyben kormányátalakításra is alkalmat adott.

Sojgu nem bukott nagyot, Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő tájékoztatása szerint a Nemzetbiztonsági Tanács titkáraként folytathatja pártfogója közvetlen közelében. Ezt a posztot ezidáig Putyin egykori mentora és titkosszolgálatának volt vezetője, Nyikolaj Patrusev töltötte be, vagyis kimondottan bizalmi állás. Arról egyelőre nincs hír, hogy mi lesz Patrusev sorsa, Peszkov erről nem kívánt tájékoztatást adni Attól a jelek szerint nem kell tartania, hogy kikerült volna az elnök kegyeiből: fiát, Dmitrij Patrusevet mezőgazdasági miniszterből miniszterelnök-helyettessé léptették elő.

A brit Sky hírtelevízió értesülései szerint Sojgut Andrej Belouszov eddigi miniszterelnök-helyettes válthatja. Belouszov civil, szakmáját tekintve pedig közgazdász. Pugyin a Sky értesülései szerint azt várja tőle, hogy nyitottabb legyen „az innovációra és az összetettebb gondolatokra”.

Belouszov jelölését azóta hivatalos forrás, az az orosz törvényhozás felsőháza, a Szövetségi Tanács hivatalos Telegram-csatornája is megerősítette, mely egy posztban tette közzé, mely miniszteri kinevezések megerősítését terjesztette elő Putyin.

A lista alapján megőrzi posztját Szergej Lavrov külügyminiszter, Vlagyimir Kolokolcev belügyminiszter, Alekszandr Kurenkov, a rendkívüli helyzetek minisztere és Konsztantyin Csujcsenko igazságügyi miniszter is. Ahogy posztján marad Szervej Narjiskin, az orosz hírszerzés, az SZVR, valamint Alekszandr Bortnyikov, a belföldi elhárítás, az FSZB igazgatója, továbbá az elnöki testőrség, valamint a Nemzeti Gárda vezetője, Dmitrij Kocsnyev és Viktor Zolotov is, vagyis lényegében egyedül Sojgu távozik a szűkebb elnöki kabinetből.

Távozása nem előzmények nélküli. A Kremlben élesedő harcot sejtet, ahogy őrizetbe vették az orosz védelmi miniszter helyettesét, írtuk bő két hete, akkor még „az orosz kormány kirobbanthatatlan tagjaként” jellemezve Sojgut, aki 30 éven át szolgált a kormányban. Előtt 18 éven át a rendkívüli helyzetek minisztériumát vezette, majd fél éves kormányzói kitérő után 2012-ben vette át a védelmi tárca vezetését. Amit egészen mostanáig annak ellenére is meg tudott őrizni, hogy hadügyminiszterként közvetlenül is felelős volt az ukrajnai háborúért, mely korántsem Putyin elnök eredeti elképzelései szerint alakult.

A harcok alakulása olyan szintű feszültségeket okozott, hogy tavaly nyáron a piti szentpétervári bűnözőből magát Putyin legbelsőbb köreibe feltornászó, magánhadseregével Ukrajnában is aktív Jevgenyij Prigozsin Sojgu leváltásának ígéretével indult meg csapataival előbb a doni Rosztovnak, majd Moszkvának. Pancserpuccsából végül semmi se lett: Sojgu a helyén maradt, ő maga pedig pár héttel később felrobbant.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!