136-ra nőtt a rekordméretű árvíz áldozatainak száma Brazíliában

2024. május 11. – 16:15

136-ra nőtt a rekordméretű árvíz áldozatainak száma Brazíliában
Önkéntesek keresnek további bajbajutottakat Porto Algerében, a brazíliai Rio Grande do Sul államban – Fotó: Diego Vara / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Tovább nőtt a heves esőzések miatt kialakult árvíz halálos áldozatainak száma a brazil Rio Grande do Sul államban. A Reuters arról ír, szombaton a helyi polgári védelem közlése alapján 136-ra nőtt az áldozatok száma az előző napi 126-hoz képest, közben 125 embert továbbra is keresnek. Brazília legdélebbi államában közel 11 millió ember él, a viharok és az árvizek miatt csaknem 340 ezren költöztek el.

A rekordméretű brazíliai áradásban május elején egy teljes hidat is elsodort a víz, és összeomlott egy vízerőmű gátja is. Az áradás meghaladhatja az 1941-es rekordárvizet, egyes városokban 150 éve nem volt olyan magas a víz szintje, mint most. Rio Grande do Sul államra tavaly szeptemberben is óriási eső zúdult: ekkor több mint 300 milliméter eső esett egy napon belül, akkor a kormányzó azt nyilatkozta, az államban még soha nem haltak meg ennyien természeti katasztrófában. Az eső mellett akkor jégeső is előfordult, amit több helyen földcsuszamlás is követett.

Drónfelvétel az utcákat elöntő vízről Eldorado Do Sulban, Rio Grande do Sul államban. Fotó: Amanda Perobelli / Reuters
Drónfelvétel az utcákat elöntő vízről Eldorado Do Sulban, Rio Grande do Sul államban. Fotó: Amanda Perobelli / Reuters

A polgári védelem hét közepi adatai szerint összesen közel másfél millió ember érintett az áradásokban, és legalább 750-en sérülhettek meg. Közben a kialakult káosz közepette legalább 47 embert tartóztattak le fosztogatás és egyéb bűncselekmények miatt. A tisztviselők két napja arra kérték az árvíz elől menekülőket, egyelőre ne térjenek vissza otthonaikba, az előrejelzések szerint ugyanis még további esőzések várhatóak.

Heves áradások sújtják Afganisztán három tartományát is, a tálib belügyminisztérium egyelőre 153 halottról tud, az ENSZ élelmezési segélyekkel foglalkozó szervezete, a Világélelmezési Program szerint ennek duplája lehet az áldozatok száma.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!