Több mint 300 milliméter eső esett le kevesebb mint egy napon belül az egyik brazil államban

2023. szeptember 7. – 13:33

Több mint 300 milliméter eső esett le kevesebb mint egy napon belül az egyik brazil államban
A víz alá került Lajeado városa szeptember 6-án – Fotó: Diego Vara / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Több mint 300 mm eső esett le egy 24 óra alatt Brazília Rio Grande do Sol államában – írja az Euronews. Szerda estére már 36 halálos áldozatról számoltak be, a kormányzó szerint az államban még soha nem haltak meg ennyien egy természeti katasztrófában.

Az eső mellett jégeső is előfordult, és ezeket több helyen is földcsuszamlás követte. Több ezer ember volt kénytelen elhagyni az otthonát. Az 5000-es lélekszámú Muçumban százak menekültek a házuk tetejére, miután a Taquari folyó elöntötte a város több mint 85 százalékát.

Rendőrök, tűzoltók és katonák helikopterekkel igyekeznek megmenteni az érintetteket. A hatóságok csütörtökön hasonló esőre, árvizekre számítanak. Mateus Trojan polgármester szerint még mindig sokakat nem találnak, és a halottak száma is emelkedhet még.

„Muçum, ahogy eddig ismertük, nem létezik többé”

– mondta.

Szakértők szerint a Brazíliát sújtó környezeti viszontagságokat a klímaváltozás is felerősíti, de az sem tompítja a hatásukat, hogy a hibás várostervezés miatt több olyan ház is épült például domboldalakon, amiket nem úgy terveztek, hogy átvészeljenek egy esetleges földcsuszamlást. A 203 milliós lakosságból nagyjából 9,5 millióan élnek árvíz szempontjából veszélyes régiókban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!