Arizonában megszavazták az 1864-es abortusztilalom visszavonását

2024. május 2. – 13:19

Másolás

Vágólapra másolva

Arizona állam szenátusa szerdán 16:14 arányban megszavazta az abortuszt tiltó 1864-es törvény hatályon kívül helyezését. A demokraták mellett két republikánus képviselő is törvény hatályon kívül helyezése mellett szavazott. A demokrata Katie Hobbs kormányzó üdvözölte az eredményt, és bejelentette, hogy a törvény eltörlését hivatalosan is meg fogja hirdetni – írta az AP hírügynökség.

Ha a most megszavazott, hatályon kívül helyező törvényjavaslatot aláírják, akkor ismét egy 2022-es törvény lesz Arizona uralkodó abortusztörvénye, ami a terhesség 15. hetéig engedélyezi az abortuszt.

„Az arizonai nőknek nem szabadna egy olyan államban élniük, ahol politikusok hozzák meg azokat a döntéseket, amelyek a nő és az orvosa között kellene, hogy maradjanak” – mondta Hobbs. „Bár ez a hatályon kívül helyezés alapvető fontosságú a nők életének védelme szempontjából, ez csak a kezdete az egészségügyi ellátás védelméért folytatott harcunknak” – tette hozzá.

Az 1864-es törvény a fogantatás pillanatától kezdve tiltja az abortuszt, még nemi erőszak vagy vérfertőzés esetén is. A törvényt múlt hónapban helyezték újra hatályba Arizonában, miután az állam legfelsőbb bírósága úgy döntött, hogy a tilalom érvényesíthető, miután az amerikai legfelsőbb bíróság 2022 júniusában hatályon kívül helyezte a precedensnek számító Roe kontra Wade ítéletet.

Az arizonai abortusztilalom visszaállítása szinte azonnal kampánytéma lett. Kamala Harris demokrata alelnök például Donald Trump egykori republikánus elnök és jelenlegi elnökjelölt felelősségét hangsúlyozta, aki az elnöksége idején nevezte ki azokat a bírákat, akik az Egyesült Államok legfelsőbb bíróságában végül megszavazták a Roe kontra Wade ítélet eltörlését.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!