Nem mond le a spanyol kormányfő, miután korrupcióval vádolták meg ellenfelei a feleségét

2024. április 29. – 11:10

Nem mond le a spanyol kormányfő, miután korrupcióval vádolták meg ellenfelei a feleségét
Pedro Sanchez és Begona Gomez 2023 októberében – Fotró Marcelo del Pozo / Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

Nem mond le a miniszterelnöki posztról, jelentette be hétfőn Pedro Sánchez spanyol kormányfő, véget vetve a (saját maga által gerjesztett) találgatásoknak, posztján marad-e felesége ügye után.

Sánchez a múlt héten írt levelére reflektált először, amiben belengette lemondását kiemelve, mérlegelte, megéri-e ilyen körülmények közt miniszterelnöknek maradnia. „Ha engedjük a támadásokat ártatlan emberek ellen, akkor nem éri meg. Ha engedjük, hogy a hazugságok vegyék át a vita helyét, akkor nem éri meg” – mondta a sajtótájékoztatón. Kiemelte, nem politikai-ideológiai okokból született a levél, ahogy sok elemző is tippelte az elmúlt napokban.

Elmondta, azután döntött a poszton maradás mellett, hogy a hétvégén a pártja Szövetségi Bizottsága támogatásáról biztosította, valamint őt támogató gyűlések voltak Madridtól Katalóniáig. Sánchez hozzátette:

„Vállalom a döntést, hogy folytatom, ha lehetséges, még nagyobb erővel. Ez nem egy adott vezető sorsáról szól. Ez annak az eldöntése, milyen társadalom akarunk lenni. Országunknak szüksége van erre a reflexióra. Túl sokáig hagytuk, hogy a sár beszennyezze a közéletünket.”

Végül megkérte a spanyol társadalmat, szolgáljon jó példával, álljon ellen annak a globális mozgalomnak, amitől a demokráciát is meg kell védeni.

Hogy jutottunk idáig?

A szocialista Sánchez április 25-én közölte, felfüggeszti közfeladatai ellátását, ugyanis hétfőig átgondolja, hogy lemondjon-e a posztjáról. Ennek oka egy olyan korrupciós ügy, ami feleségét, Begoña Gómezt érinti. A bíróság annyit közölt, hogy befolyással való üzérkedés és korrupció gyanúját vizsgálják Gómeznél április 16. óta. Sánchez azzal védte feleségét, hogy őt szélsőjobbos szervezetek jelentették fel, de nem azért, „mert valami törvénytelent tett volna, hanem azért, mert a feleségem”.

Még csütörtökön aztán újabb fordulat történt, a madridi ügyészség bűncselekményre utaló bizonyítékok hiányára hivatkozva a vizsgálat megszüntetését kérte a bíróságtól.

A bírósághoz a Manos Limpias (Tiszta kezek) szervezet fordult korábban. Közleményükben elismerték, hogy egy újságcikk alapján keresték meg a hatóságokat. A szóban forgó cikk szerint a spanyol miniszterelnök felesége által vezetett Africa Center oktatási központ 2020-ban szponzorációs megállapodást kötött az Air Europa légitársaságot tulajdonló Globalia vállalattal. A légitársaságnak az állam dobott 475 millió euró értékű mentőövet 2020 novemberében a koronavírus-járvány miatti korlátozások miatt. Emellett a kormányfő neje támogatólevelet írt egy közbeszerzési eljáráson induló – és nyertes – ideiglenes cégszövetségnek, amelynek többségi részvényese részt vett a madridi Complutense egyetem jelenleg Gómez által vezetett mesterképzésnek a létrehozásában.

Mint korábbi elemző cikkünkben megírtuk, a vádak nem bizonyítékokon alapulnak, a Tiszta kezek jobboldali portálokon megjelent cikkekre hivatkozva élt a spanyol jogrendbe épített közvád (acusación popular) lehetőségével. A Tiszte Kezek vezetője, Miguel Bernard is igyekezett kibújni a felelősség alól arra az esetre, ha a vádak nem igazolódnának be:

„Miután azt tapasztaltuk, hogy az ügyészség nem lép, annak ellenére, hogy az említett cikkeket hetekkel korábban publikálták a kereset csak és kizárólag sajtóban megjelent jelentéseken alapul.Ha azok nem bizonyulnak igaznak, akkor a felelősség azoké, akik nyilvánosságra hozták, ám ha nem valótlanok, akkor a jogi eljárásnak folytatódnia kell.”

Ugyan Sánchez közölte, elege van már a családját érő támadásokból, gyanús, hogy ez egy sakkjátszma része. Mint írtuk, Sánchez nagy politikai túlélő, aki 2018 óta Spanyolország miniszterelnöke. Eleve egy bizalmatlansági indítvány után került pozícióba, majd 2019-ben kétszer is megnyerte a választást pártja, a Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE). A 2023-as választást már nem nyerte meg, de addig sakkozott, amíg – a katalán szeparatistáknak tett komoly, tiltakozásokat is kiváltó engedmények árán – ismét sikerült egy kormánykoalíciót összetákolnia.

Számítása egyelőre bejött, nemcsak a PSOE állt ki mellette, de a leváltását követelő tiltakozások mellé szombaton nagy szimpátiatüntetést is összehozott Madridban. A párt vezetése látványosan kiállt Sánchez mellett, és a tüntetők is támogatásukról biztosították, megerősítve a kormányfői narratívát, hogy a vádak nem szólnak többről, mint politikai számításból indított megalapozatlan támadásról. Ez egyrészt felrázhatja a párt támogatóit, megerősítheti Sánchezt, akinek vezető szerepét egy ilyen kiállás után valószínűleg az EP-választáson elért gyengébb eredmény sem fogja megingatni.

Mindenesetre a mai bejelentés előtt felmerült, hogy Sánchez akár bizalmatlansági szavazást kezdeményezhet maga ellen a parlamentben, akár háttérbe vonul az EP-választásokig, akár előrehozott választást ír ki.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!