Megmenekülhet a spanyol miniszterelnök, az ügyészség leállítaná a felesége elleni korrupciós vizsgálatot

2024. április 25. – 21:20

Megmenekülhet a spanyol miniszterelnök, az ügyészség leállítaná a felesége elleni korrupciós vizsgálatot
Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök és felesége, Begoña Gómez – Fotó: Javier Soriano / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Megoldódhat a kibontakozóban lévő kormányválság Spanyolországban. Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök visszavonult a közélettől és már a lemondását is belengette, miután a bíróság vizsgálni kezdte felesége érintettségét egy korrupciós ügyben. A Begoña Gómez elleni vádakról annyit lehetett tudni, hogy befolyással való üzérkedés és korrupció gyanúját vizsgálják. A madridi ügyészség csütörtökön azonban bűncselekményre utaló bizonyítékok hiányára hivatkozva a vizsgálat megszüntetését kérte a bíróságtól, írja az MTI.

A bírósághoz a Manos Limpias (Tiszta Kezek) szervezet fordult korábban. Közleményükben elismerték, hogy egy újságcikk alapján keresték meg a hatóságokat. A szóban forgó cikk szerint a spanyol miniszterelnök felesége által vezetett Africa Center oktatási központ 2020-ban szponzorációs megállapodást kötött az Air Europa légitársaságot tulajdonló Globalia vállalattal. A légitársaságnak az állam dobott 475 millió euró értékű mentőövet 2020 novemberében a koronavírus-járvány miatti korlátozások miatt. Emellett a kormányfő neje támogatólevelet írt egy közbeszerzési eljáráson induló – és nyertes – ideiglenes cégszövetségnek, amelynek többségi részvényese részt vett a madridi Complutense egyetem jelenleg Gómez által vezetett mesterképzésnek a létrehozásában.

Pedro Sánchez a szavazókhoz intézett nyílt levelében egyértelművé tette, hogy szerinte nincs semmiféle korrupciós ügy. A támadások valójában általa képviselt „gazdasági haladáson, a társadalmi igazságosságon és a demokratikus megújuláson alapuló” progresszív politikai lehetőség ellen irányulnak, amelyet „spanyolok milliói támogattak választásról választásra” – írta.

Alberto Núnez Feijóo, a legnagyobb ellenzéki erőnek számító konzervatív Néppárt (PP) elnöke „politikai túlélési akciónak” nevezte a miniszterelnök lépését, egyúttal felszólította, hogy adjon magyarázatot a környezetét érintő feltételezett korrupciós esetekre. Juan Lobato, a koalícióban kormányzó Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) vezetője eközben tüntetést hirdetett meg, hogy kifejezzék támogatásukat a miniszterelnök felé.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!