Szenved a fronttól? Örüljön, hogy nem szlovén!

2024. április 18. – 15:55

Szenved a fronttól? Örüljön, hogy nem szlovén!
A Triglsv Nemzeti Park (Szlovénia): 24 óra alatt 25 fokos lehűlés – Fotó: AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Egyetlen nap alatt 26,2 Celsius-fokos lehűlés következett be Szlovéniában. Délnyugati szomszédunkban hétfőn még strandolni lehetett, de keddre visszakerültek a szerénybe a rövidnadrágok és a fürdőruhák, és előbújtak a sálak, a sapkák, a télikabátok. Mint a Slovenia Times írja a lehűlést megelőzően a szokatlanul meleg április időszak több mint 10 napon át kitartott, de a 30 fokos kánikula után, április 16-án hirtelen megváltozott az időjárás, jött a szél, az eső, a hó és a fagyos időjárás.

Bár a meteorológiai előrejelzések ezúttal pontosnak bizonyultak, de sokakat még így is felkészületlenül ért ez a változás, így az elkerülhetetlen mezőgazdasági károk és a kicsavart fák mellett közlekedési fennakadások is jelentkeztek. A hőmérséklet sok helyen fagypont alá süllyedt, április 16-án a délutáni órákban az ország több részén 25 Celsius-fokkal volt alacsonyabb a hőmérséklet, mint 24 órával korábban.

A rekordot, 26,2 fokos süllyedést a Sotla folyó melletti keleti Podčetrtekben mérték, ahol az április 15-i 27,2 fokról másnap délután 3 órára 1 Celsius-fokra csökkent a hőmérséklet. A magasabban fekvő helyeken sok friss hó is hullott, Kredarica hegyi szálláson 40 cm friss hó hullott, a hótakaró így ott már három méter vastag volt. A legmagasabb szlovén csúcsról, vagyis a Triglav megmászásáról a Telexen itt olvashat.

A polgári védelmi és katasztrófavédelmi hivatal tájékoztatása szerint a tűzoltók összesen 51 kicsavart fát távolítottak el az utakról, hat elöntött épületből szivattyúzták ki a vizet, három épületből pedig eltávolították a sérült tetőrészeket. A friss időjárás-előrejelzés szerint egyelőre maradhat a hideg idő. Valójában ezen a napon Magyarország déli részén is közel ekkora hőmérséklet-változás volt, Szigetváron 24 óra alatt ha nem is, 25-26 fokot, de 22 fokot szintén visszaesett a hőmérséklet.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!