A boszniai szerb parlament egyhangúlag tagadja, hogy a srebrenicai mészárlás népirtás lett volna

2024. április 18. – 21:12

Másolás

Vágólapra másolva

Elfogadta a boszniai szerb parlament azt a jelentést, amely szerint 1995-ben Srebrenicában nem népirtás történt, és az ott meggyilkoltak számára vonatkozó adatok sem pontosak. A szavazás után gyűlést is tartottak Banja Lukában, ahol a boszniai szerb elnök, Milorad Dodik a népirtás tagadása mellett arról beszélt, hogy reméli, Donald Trump nyeri az amerikai elnökválasztást – írja a Klix.ba.

Az MTI által is szemlézett beszámoló szerint a boszniai Szerb Köztársaság parlamentje egyhangúlag fogadta el a jelentést, amely szerint a Srebrenicában történtekre nem használható a népirtás kifejezés, és ott nem több mint nyolcezer, hanem 1500-2000, legfeljebb 3000 embert gyilkoltak meg. A téma azért került elő ismét, mert az ENSZ több tagországa szeretné elérni, hogy július 11-ét az 1995-ös srebrenicai népirtás áldozatainak nemzetközi emléknapjává nyilvánítsák.

Szerbia és a boszniai szerbek viszont ezzel nem értenek egyet, Aleksandar Vucic szerb elnök korábban arról beszélt, Belgrád minden eszközzel harcolni fog a határozat elfogadása ellen, amely szerinte „az egész szerb népet népirtónak minősítené”. Dodik ennél sarkosabban fogalmazott, ő az egybegyűlteknek azt mondta, a „bosnyák muszlim elit” szerinte komoly öngólt rúgott az ENSZ-határozat beterjesztésével, a népirtás ugyanis nem történt meg.

„Ha megtörtént volna, akkor nem kellene állandóan felhozni ezt a témát. A bírósági ítéletek egyénekre vonatkoznak, nem egy népre”

– fogalmazott Dodik.

Nerin Dizdar, az ország másik felében létező Bosznia-hecegovinai Föderáció kitelepítettekért és menekültekért felelős minisztere úgy reagált, hogy azoknak, akik még mindig tagadják a hágai nemzetközi bíróság által is népirtásnak tartott srebrenicai mészárlást, beszélnie kellene azokkal a katonákkal, akik személyesen élték át az egészet. Beleértve ebbe például azt az anonim szemtanút is, aki parancsot kapott arra, hogy gyilkoljon meg egy holttestek alatt élve talált fiút, de inkább megmentette őt.

Dodik egyébként jó viszonyt ápol Orbán Viktor magyar kormányfővel, nemrég személyesen adott át neki egy kitüntetést Banja Lukában. Azt előre lehetett tudni, hogy Orbán fel fogja borzolni a kedélyeket azzal, hogy odamegy ezt átvenni, természetesen mégis így tett, és azt mondta, hogy felhatalmazásnak tartja azt. Ezt a kitüntetést egyébként Orbán előtt Vlagyimir Putyin kapta meg.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!