Az exit pollok szerint a jobbközép kormánypárt nyerte a választásokat Horvátországban

2024. április 17. – 21:34

Másolás

Vágólapra másolva

A szerda este a Nova TV által nyilvánosságra hozott exit pollok alapján a kormányzó jobbközép Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) nyerte meg a horvát parlamenti választásokat, de ahogy az már az előzetes felmérésekből is látszott, nem fog tudni önállóan kormányt alakítani – írja az MTI.

A választók megkérdezésén alapuló felmérés szerint a HDZ koalíciós partnereivel 58, az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (SDP) által alapított Igazság Folyói nevű koalíció pedig 44 mandátumot szerzett meg a 151 fős parlamentben. A harmadik helyen a vukovári Ivan Penava polgármester vezette jobboldali konzervatív Haza Mozgalom párt áll 13 mandátummal, és még öt párt szerzett mandátumokat. A választásokat megelőző felmérések is hasonló eredményeket jeleztek előre.

A szerdai szavazáson rekordmagas volt a részvétel, délután fél ötig a szavazásra jogosultak 50,60 százaléka szavazott, miközben 2020-ban ugyanebben az időpontban az arány 34,04 százalék volt. Branko Bacic, a HDZ alelnöke szerint a magas részvételi arány még nagyobb legitimitást ad a nyertesnek, és azt mondta, hogy több mint elégedett az eredményekkel.

Biljana Borzan, az SDP európai parlamenti képviselője azt mondta, örül, hogy a HDZ lényegesen kevesebbet mandátumot szerzett, mint a legutóbbi választásokon, az SDP pedig többet. Borzan azt is hozzátette, hogy egyelőre nehéz lenne jóslatokba bocsátkozni a kormányalakításról, szerinte ehhez hosszú beszélgetésekre lesz szükség. Ha egyik pártnak sem sikerülne megállapodnia egy kormánykoalícióról, akkor új választásokat kellene kiírni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!