Választásokat tartanak Horvátországban, egyik oldal sem tud önállóan kormányt alakítani

2024. április 17. – 08:58

Másolás

Vágólapra másolva

Az előzetes felmérések szerint bárkire is adja le voksát szerdán, a Horvátországban zajló választásokon a mintegy 3,7 millió szavazó többsége, egyik sem lesz képes önállóan kormányt alakítani, írja az MTI. A jobboldali Horvát Demokratikus Közösség a baloldali Szociáldemokrata Párttal méri össze erejét a 19 óráig tartó voksoláson, az országos választási iroda pedig folyamatosan beszámol a részvételi arányról, az exit poll felmérések eredményét közvetlenül az urnazárás után hozzák majd nyilvánosságra, az első részeredményeket pedig 21 óra után ismertetik.

A horvát parlament 151 képviselője közül 140-et az ország tíz választókerületében választanak meg, minden választókerületben tizennégy párt listáiról kerül majd ki. A nemzeti kisebbségek nyolc képviselőt juttathatnak be a parlamentbe, akik közül a magyarok és az olaszok egyet-egyet választhatnak, a szerbek pedig hármat.

További három képviselői hely sorsáról a horvát diaszpóra dönt majd, közülük csak azok voksolhatnak, akiknek nincs bejelentett lakcímük Horvátországban. A parlamentbe jutáshoz 5 százalékos küszöb elérése szükséges, a képviselők mandátuma pedig négy évre szól. A horvátországi választásokon összesen 2277 jelöltre és 165 listára lehet szavazni 6500 helyi, illetve 110 külföldön felállított szavazóhelyiségben, és a választásokat több mint ötezer megfigyelő is követi.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!