Szijjártó megosztotta a dánokkal, mi jelzi a legjobban a magyar demokrácia működését

2024. április 15. – 19:48

Szijjártó megosztotta a dánokkal, mi jelzi a legjobban a magyar demokrácia működését
Fotó: Szijjártó Péter / Facebook

Másolás

Vágólapra másolva

Büszkeségének adott hangot a demokrácia hazai helyzetével kapcsolatban Szijjártó Péter külügyminiszter hétfőn Koppenhágában az MTI szerint. A miniszter ezt azzal indokolta, hogy ha a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást.

Szijjártó dán kollégájával, a korábban a kormányfői posztot is betöltő Lars Løkke Rasmussennel tartott sajtótájékoztatót, és újságírói kérdésre adta a fenti választ. Szijjártó szerint felmerült találkozójukon a demokrácia magyarországi helyzete, de Rasmussen tiszteletteljes volt. Hozzátette:

„És ha megvan ez a tisztelet, akkor pedig a legnehezebb kérdéseket is meg lehet vitatni.”

Szijjártó elmondta, ő maga nem vetett fel dán belpolitikai ügyeket, hisz ez nem szokása más országok esetén. Visszatérve a kiindulópontra, elmondta, büszke rá, hogy ez a kormány zsinórban négy választást nyert meg kétharmados többséggel, tehát jól végzi a munkáját. Azt is hozzátette, hogy mások ítéletére pedig nincs is szükségük.

A homofób jellegű gyermekvédelmi törvényre is kitért: „Arra kérném azokat, akiknek szándékukban áll állást foglalni magyar törvényekről, hogy előbb olvassák el azokat, és csak utána nyilvánuljanak meg. Ugyanis ha olvasták volna, akkor nem mondanák azt, amit” – jelentette ki. Szijjártó szerint a kormány a szülők kizárólagos feladatának tekinti a gyermekek szexuális kérdésekkel kapcsolatos nevelését.

Beszélt még az ukrajnai háborúról, mondván egyik fél sem tudja megnyerni, csak a diplomáciai rendezés lehetséges. A kérdés csak az, mikor kezdődhetnek el a béketárgyalások. „És minél később, annál több ember fog meghalni, annál nagyobb lesz a pusztítás” – figyelmeztetett. Végül ismét hangsúlyozta, hogy Mark Rutte leköszönő holland miniszterelnököt nem támogathatják a NATO főtitkári posztjára, mert korábban hazánk „térdre kényszerítéséről” beszélt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!