Moszkva NATO-tagok tisztviselőit vádolja azzal, hogy terrorcselekményeket támogattak

2024. április 10. – 18:22

Másolás

Vágólapra másolva

Az orosz Nyomozó Bizottság, az FSZB bűnügyi vizsgálatot indít az USA és más NATO-tagállamokkal szemben, mert szerintük olyan magas rangú tisztviselőik vannak, akik terrorizmust finanszíroztak.

Az FSZB szerint egyes politikai és közéleti szereplők félreállítását finanszírozták nyugatról. Arra nem tértek ki, miféle terrorista támadásokra gondolnak, csak arra, hogy ezeket szerintük nyugatiak pénzelték. Az FSZB azt állította, több millió dollár mozgását vizsgálják, azt próbálják összekötni, van-e a pénzmozgásoknak közük terrorcselekményekhez.

Bár nem említ az FSZB sem konkrét tisztviselőt, sem konkrét terrorcselekményt, valószínű, hogy az orosz szolgálat terrorcselekmények alatt utal egyben a március végi, moszkvai terrortámadásra is. A Moszkvát ért egyik legsúlyosabb terrortámadásban tűz ütött ki a Moszkva északnyugati részéhez közeli Crocus City Hallban, az orosz hírügynökségi jelentése szerint a támadók által bevetett gránát borította lángba az épület tetejét, több robbanás is lehetett. Több terepruhás fegyveres tüzet nyitott a moszkvai koncertteremben, egyes források szerint négyen, mások szerint öten lehettek a fegyveres támadók.

Több hírügynökség szerint is magára vállalta az Iszlám Állam. Ennek ellenére Oroszország narratívájában Kijevet és a Nyugatot okolja a támadásért. Ez pedig Oroszországnak kapóra jöhet a háborús mozgósításokhoz is.

Ez történt még az orosz–ukrán háború körül:

  • Az Európai Unió Bírósága helyt adott Pjotr Aven és Mihail Fridman orosz üzletemberek kérelmének, így levették őket az unió szankciós listájáról. Az Ukrajna elleni orosz támadásra válaszul 2022 februárjában az Európai Unió Tanácsa beutazási tilalommal és az unió területén tárolt vagyon elkobzásával járó szankciókat fogadott el, a korlátozó intézkedések listájára többek között felkerült Aven és Fridman orosz banki részvényes is. Az unió úgy ítélte meg, hogy a két érintett kapcsolatban áll többek között Putyinnal. A férfiak panaszukban azt írták, az ellenük felhozott bizonyítékok nem megbízhatóak és nem hitelesek. Az uniós bizottság ezt helybenhagyta.
  • Az orosz erők a kelet-ukrajnai Harkiv megyében lévő Lipci és Mala Danilivka településeket ágyúzták, valamint két irányított légibombát dobtak Vovcsanszk városra szerda délután, a támadások következtében életét vesztette két nő és egy 14 éves lány, három helybeli pedig megsebesült – közölte Oleh Szinyehubov, a keleti Harkiv megye kormányzója.

(Euronews, MTI)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!