Először kaptak börtönbüntetést egy iskolai lövöldöző szülei is gondatlanságból elkövetett emberölés miatt

2024. április 10. – 06:24

Először kaptak börtönbüntetést egy iskolai lövöldöző szülei is gondatlanságból elkövetett emberölés miatt
James és Jennifer Crumbley a védőikkel az április 9-i ítélethirdetésen – Fotó: Bill Pugliano / Getty Images / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Minimum 10, maximum 15 éves börtönbüntetésre ítélte a bíróság annak a fiatalnak a szüleit, aki 2021-ben négy diáktársát lőtte le egy iskolában az egyesült államokbeli Oxfordban – írja a CNN.

A 45 éves Jennifer Crumbley-t már idén februárban bűnösnek mondta ki az esküdtszék gondatlanságból elkövetett emberölésben, ezzel ő lett az első amerikai szülő, akit emberölésért ítéltek el a gyermeke által elkövetett lövöldözés miatt. Férjét, James Crumbley-t ugyanebben a vádban egy másik eljárásban szintén bűnösnek mondták ki márciusban. Bár az ügyeiket külön-külön tárgyalták, az ítélethirdetésük közös volt. Mindkettejüket 15 év börtönre ítélték, legkorábban 10 év után szabadulhatnak feltételesen.

A most 17 éves Ethan Crumbley már életfogytiglani börtönbüntetését tölti, amiért 2021. november 30-án megölte négy osztálytársát a Detroittól nagyjából ötven kilométerre fekvő Oxford High Schoolban. HAt diákot és tanárt megsebesített.

A szülők ellen ezért indult eljárás, mert ők vették ajándékba fiuknak a gyilkos fegyvert, és nem tulajdonítottak jelentőséget gyermekük viselkedésében a vészjósló előjeleknek, amelyek a mészárláshoz vezettek.

Az apa négy nappal a lövöldözés előtt, egy Black Friday leárazáson vásárolta a lőfegyvert a fiának. Másnap az anya elvitte a fiút a lőtérre lőgyakorlatra. „Anya-fia nap, kipróbáltuk az új karácsonyi ajándékát” – írta utána a közösségi médiában. A fegyvert otthon a szülők hálószobájában tárolták, de nem zárták el.

Mindeközben több jel is utalt arra, hogy a fiú végzetes tettre készül. A gyilkosság előtt kilenc nappal egy tanár arra figyelt fel az iskolában, hogy a diák lőszerekre keresett rá az interneten. Az anyja erre akkor egy szöveges üzenetben mindössze annyit írt a fiúnak, hogy nem haragszik rá, csak ügyeljen, hogy legközelebb ne érjék tetten.

A lövöldözés reggelén egy tanár felkavaró rajzokra bukkant a fiúnál, amelyek lőfegyvert, lőszert és egy vérző alakot ábrázoltak mellettük olyan feliratokkal mint „vér mindenütt”, „az életemnek semmi értelme”, „nem hagynak nyugodni a gondolatok – segítsetek”.

Ezután behívatták az iskolába a kamasz szüleit, és felszólították őket, hogy 48 órán belül vigyék a fiút pszichológushoz. A szülők azonban ekkor még nem akarták hazavinni Ethant a középiskolából, és a nem sokkal korábban vásárolt lőfegyverről sem tettek említést. A diák táskáját az iskolában nem kutatták át.

Miután a fiú apja és anyja hazament az iskolából, a fiú visszatért az osztályba, majd alig két órával később pisztollyal a kezében jött ki a mosdóból, és lőni kezdett a folyosón állókra. Négy diáktársát megölte, hét embert megsebesített. A rendőrök öt perc alatt az iskolához értek, akiknek a fiú ellenállás nélkül megadta magát.

A lövöldözés reggelén a szülők is észlelték, hogy eltűnt otthonról a 9 mm-es fegyver, amit be is jelentettek a rendőrségen, de arról nem tettek említést, hogy a fegyvert nagy valószínűséggel a fiúk vihette el. Nem sokkal később Jennifer annyit írt a fiának sms-ben: „Ethan, ne csináld”. Akkor már a fiú elkezdett lövöldözni az iskolában.

„Ezek az ítéletek olyan ismételt cselekedeteket vagy cselekedetek elmulasztását igazolják, amelyek megállíthattak volna egy száguldó vonatot, olyan dolgok ismételt figyelmen kívül hagyását, amelyek miatt egy értelmes embernek feláll a szőr a tarkóján” – mondta a bíró az ítélethirdetés előtt.

„A lehetőség újra és újra, egyre hangosabban és hangosabban kopogtatott, és figyelmen kívül hagyták. Senki sem válaszolt. Ennek a két embernek kellett volna, de biztos, hogy nem tette.”

A bíró szerint James Crumbley „korlátlan hozzáférést biztosított egy fegyverhez vagy fegyverekhez, valamint lőszerekhez az otthonában”, míg Jennifer Crumbley „dicsőítette a fegyverek használatát és birtoklását”.

Az ítélethirdetésen az áldozatok szülei és hozzátartozói is felszólaltak, valamint Ethan Crumbley szülei is, akik azt mondták, együttéreznek a gyászolókkal, és nagyon sajnálják a történteket. „Bárcsak tudtam volna, mi történik Ethannal, vagy mi fog történni, mert sok mindent biztosan másképp csináltam volna” – mondta az apa.

Az Oakland megyei bíróságon az ügyészek bizonyítékokat mutattak be arról, hogy Ethan pszichológushoz akart menni, mert hallucinációkra panaszkodott, de azt mondta: a szülei nem vitték el szakemberhez. Az anya a bíróságon azt mondta, szerinte a fiának nem voltak mentális problémái, és az apa is azzal védekezett, hogy nem tudott arról, hogy a fiának problémái lennének. Ethan Crumbley nem tanúskodott a szülei tárgyalásain.

A bíróság végül az ügyészség által javasolt börtönbüntetést hagyta jóvá, bár a szülők védői jóval enyhébb büntetést szerettek volna kiharcolni. Jennifer Crumbley védője azt szerette volna elérni, hogy a nő házi őrizetbe kerülhessen, James Crumbley ügyvédje pedig legfeljebb 5 év börtönbüntetés kiszabásáért harcolt sikertelenül.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!