Tádzsik dzsihadistát fogtak el a római reptéren

2024. április 8. – 19:41

Másolás

Vágólapra másolva

Őrizetbe vették az Iszlám Állam egy aktív tagját Rómában, a Fiumicino repülőtéren – közölte az olasz rendőrség hétfőn. A hollandiai Eindhovenből érkező férfit a leszállás után vették őrizetbe, és nevének kezdőbetűi – S. I. – segítségével azonosították.

A 32 éves, tádzsikisztáni állampolgárságú férfivel szemben nemzetközi elfogatóparancs volt érvényben, mert 2014-ben Szíriába ment, hogy az Iszlám Állam oldalán harcoljon. A férfi a több ezer külföldi dzsihadistával ellentétben nemcsak hogy életben tudott maradni, de a Kalifátus bukása után el tudott menekülni, és éveken keresztül elkerülte a letartóztatást is – részben annak köszönhetően, hogy az olasz rendőrség szerint üzbég, kirgiz és ukrán iratokkal is rendelkezett.

A dzsihadista az Interpol riasztása alapján került az olasz hatóságok látókörébe. Letartóztatása után elkobozták tőle kétezer euróját és telefonját. Mivel a férfi nem átutazóban állt meg Rómában, a hatóságok részben a telefon adatainak segítségével próbálják kideríteni, Olaszországon belül hova tartott, és kivel akart találkozni.

Arról egyelőre nem érkeztek információk, hogy a letartóztatásnak van-e köze a moszkvai Crocus City Hallban elkövetett terrortámadáshoz, melyet az Iszlám Állam közép-ázsiai „Horaszán tartományának” tádzsik terroristái követtek el.

(MTI, Ansa)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!