Elkészült a jelentés a segélyszervezet konvoja elleni izraeli támadásról, két katonatisztet felfüggesztettek

2024. április 5. – 14:16

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az izraeli hadsereg pénteken kiadta a hétfői, hét önkéntes halálával végződő incidens vizsgálataival kapcsolatos megállapításait. A jelentés szerint tévesen Hamász-fegyvereseket azonosítottak a segélyszervezet járművein, emiatt indítottak ellenük légi csapást.

Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) szerint azok, akik jóváhagyták a csapásokat, azt gondolták, hogy fegyveres Hamász-tagok a célpontok. A támadást pedig súlyos hibának minősítették, ami téves azonosításból fakadt. Az IDF szóvivője szerint a megfigyelő drón képein nem látszott az autó oldalán a segélyszervezet, a World Central Kitchen felirata, a támadást elrendelők pedig a segélyszervezet vállára dobott zsákokat fegyvernek nézték, ezért rendelhették el a támadást. Az izraeli hadsereg a történtek miatt felfüggesztett két tisztet, írj a a CNN.

Hétfőn hét önkéntes, köztük három brit, amerikai-kanadai, ausztrál, lengyel és palesztin állampolgárok is meghaltak, amikor egy konfliktusmentes övezetben haladva találat érte a konvojukat a Gázai övezet középső részén Az áldozatok a World Central Kitchen (WCK) nonprofit segélyszervezet munkatársai voltak, és az övezetben élő civileknek nyújtottak élelmezési segélyt.

A pénteken közzétett jelentés részletesen tárgyalja, hogyan történt az incidens. Az IDF szerint hétfőn két fegyverest azonosítottak az egyik segélyszállító járművön. Majd miután a járművek elhagyták a raktárt, ahol a segélycsomagokat kipakolták, az egyik parancsnok azt feltételezte tévesen, hogy a fegyveresek ezeken vannak és a Hamász terroristái. Az erőik nem a WCK-hoz tartozóként azonosították a három, jelzéssel ellátott járművet.

A csapást súlyos hibának minősítették, ami téves azonosításból eredt, hibák voltak a döntéshozatali folyamatban, és a támadás megsértette az IDF szabványos műveleti eljárásait, ezeknek „nem lett volna szabad megtörténniük”.

A vizsgálat azt is megállapította, hogy két önkéntes túlélte ugyan az első csapásokat, ők kimenekültek a járműből, majd beszálltak egy másik autóba, amelyet aztán szintén találat ért. Így végül az összes önkéntes meghalt.

A jelentésre a segélyszervezet közleményében úgy reagált, hogy az izraeli hadsereg nem tudja hitelesen kivizsgálni saját hibáját, és egy független bizottság létrehozását követelik. Szerintük rendszerszintű változásra lenne szükség a hadseregben, különben „még több katonai kudarc, még több bocsánatkérés és még több gyászoló család lesz”. A jótékonysági szervezet szerint az indokolatlan támadás kiinduló oka a súlyos élelmiszerhiány Gázában, és felszólították Izraelt, hogy jelentősen növelje a szárazföldi úton szállított segélyek mennyiségét.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!