Két évvel lejjebb vitték a mozgósítási korhatárt Ukrajnában

2024. április 3. – 11:12

Másolás

Vágólapra másolva

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta azt a törvényjavaslatot, amely 27-ről 25 évre csökkentette a mozgósítási korhatárt Ukrajnában, írja a Guardian.

A korhatár csökkentését a védelmi minisztérium terjesztette a parlament elé, a tárca indoklása szerint egy adminisztrációs probléma miatt. Jelenleg ugyanis a sorkatonai szolgálatra 20–27 év közöttiek hívhatók be, a hadiállapot alatt azonban hivatalosan szünetel a sorozás. Így sok olyan 25–27 éves állampolgár van, aki már korábban letöltötte a sorkatonai szolgálatát, mégsem mozgósítható, mivel életkora miatt még a sorkatonai nyilvántartásban szerepel.

Zelenszkij aláírta a második törvényjavaslatot, amely előírja, hogy azoknak a férfiaknak, akik fogyatékosságra hivatkozva kaptak katonai felmentést, újabb orvosi vizsgálatnak kell alávetniük magukat.

Az ukrán elnök korábban arról beszélt, hogy a hadsereg vezetése több ülésén is felvetette további 450-500 ezer ember mozgósítását. Zelenszkij januárban már azt mondta: nincs szükség ennyi emberre. Hangsúlyozta, hogy a mozgósítás finanszírozásához szükséges pénz nem külföldi partnerektől származik: állítása szerint az ukrán katonák fizetését és kiképzését az ukrán költségvetésből fizetik. Az elnök ugyanakkor hozzátette: ideje lenne, hogy a fronton hosszú ideje szolgálókat leválthassák. Már csak azért is, mert Zelenszkij szerint Oroszország újabb támadást tervezhet a következő hónapokban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!