Belarusz tart tőle, hogy háborúra kell készülnie: szerintük Lengyelországgal vagy Litvániával szemben

2024. április 2. – 21:14

Másolás

Vágólapra másolva

Alekszandr Lukasenko belarusz elnök kedden arról beszélt Hrodna városában, a lengyel–litván–belarusz hármas határ közelében, hogy Belarusz békés. „Ne higgyenek senkinek, hogy harcolni akarnánk” – mondta Lukasenko, majd hozzátette:

„Nyíltan megmondom, hogy felkészülünk egy háborúra.”

A belarusz elnök hozzátette, nincs szüksége Belarusznak „idegen területekre”, de arra felkészülnek, ha megtámadnák őket. A támadók alatt Lukasenko Lengyelországra és Litvániára célzott, melyek az elnök szerint „lövészárkokat ásnak és tankcsapdákat készítenek a határaik mentén”.

Lukasenko politikája közel áll az Ukrajnát megtámadó orosz elnökéhez, Putyinéhoz. Az orosz–ukrán háborúban ezen a napon:

Zelenszkij ismételten Oroszország felelősségre vonására szólított fel egy nemzetközi konferencián, arra kérte az országokat, hogy tegyenek közös erőfeszítéseket az orosz háborús bűnök üldözése érdekében.

A mozgósítási korhatárt Ukrajnában két évvel lentebb vitték, így 27-ről 25 évre csökkent az alsó korhatár. A korhatár csökkentését a védelmi minisztérium terjesztette a parlament elé, a tárca indoklása szerint egy adminisztrációs probléma miatt. Jelenleg ugyanis a sorkatonai szolgálatra 20–27 év közöttiek hívhatók be, a hadiállapot alatt azonban hivatalosan szünetel a sorozás. Így sok olyan 25–27 éves állampolgár van, aki már korábban letöltötte a sorkatonai szolgálatát, mégsem mozgósítható, mivel életkora miatt még a sorkatonai nyilvántartásban szerepel.

(Unian, MTI)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!