Zelenszkij: Egyelőre nincs szükség félmillió ukrán mozgósítására

2024. január 21. – 17:04

Másolás

Vágólapra másolva

Egyelőre nincs szükség 500 ezer ukrán mozgósítására – közölte Volodomir Zelenszkij ukrán elnök a Channel 4 brit televíziónak adott interjújában.

Az MTI összefoglalója szerint Zelenszkij arról beszélt a csatornának, hogy ő most személy szerint nem látja újabb mozgósításnak szükségét. Hozzátette: nem azért mondja ezt, mert valakinek válaszolni akar vagy a kedvében akar járni. Mostani kijelentését három indokkal támasztotta alá: „Először is, az élet az első számú prioritás. Másodszor, zajlanak a szükséges műveletek. Még nem láttam elég egyértelmű adatot ahhoz, hogy azt mondhassam, félmillió embert kell mozgósítani. Harmadszor pedig a pénz”.

Hangsúlyozta, hogy a mozgósítás finanszírozásához szükséges pénz nem külföldi partnerektől származik: állítása szerint az ukrán katonák fizetését és kiképzését az ukrán költségvetésből fizetik. Az elnök ugyanakkor hozzátette: ideje lenne, hogy a fronton hosszú ideje szolgálókat leválthassák.

Az ukrán elnök korábban arról beszélt, hogy a hadsereg vezetése több ülésén is felvetette további 450-500 ezer ember mozgósítását.

A jelenlegi harctéri helyzetről az MTI összefoglalójában azt írta az ukrán vezérkar reggeli helyzetjelentése alapján, hogy jelenleg a Harkiv megyei Kupjanszknál támadnak a legaktívabban az orosz erők, az elmúlt napban 21 rohamot vertek vissza ott az ukrán csapatok. A vezérkar összesítése szerint az orosz hadsereg ukrajnai embervesztesége hozzávetőleg meghaladta a 376 ezret. Az ukrán erők szombaton megsemmisítettek egyebek mellett tíz orosz harckocsit, hét tüzérségi és egy légvédelmi rendszert.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!