Nem lehet 44-essel megvenni a német válogatott mezét, mert a számok dizájnja az SS-t idézi

2024. április 1. – 23:11

Másolás

Vágólapra másolva

Letiltotta az Adidas, hogy a német nemzeti labdarúgó-válogatott mezét egyéni kérésre 44-es számmal forgalmazzák, miután kiderült, hogy a szám dizájnja ebben az esetben emlékeztet a hitleri Németország Nemzetiszocialista Pártjának különítménye, az SS szimbólumára – írta a BBC.

Az Adidas szóvivője, Oliver Brüggen közölte: a cég elutasítja az idegengyűlölet az antiszemitizmus, az erőszak és az uszítás minden formáját.

Az Adidas 1954 óta gyártja a német nemzeti válogatott mezeit. Az együttműködés azonban 2027-től megszűnik, ezután az amerikai Nike szerezte meg a jogot, amelyet a német labdarúgó-szövetség (DFB) a jelenlegi összeg kétszereséért adott át a cégnek.

A mez a 44-es szám mellett azzal is meglepetést okozott, hogy az idegenbeli mérkőzésekre rózsaszín díszítést kapott. Az Adidas szerint ez a diverzitást szimbolizálja.

A 2024-es futball-Eb házigazdája Németország lesz, 2024. június 14. és július 14. között, tíz városban lesznek mérkőzések.

A DFB az X-en közölte, hogy a mezt előzetesen az UEFA is jóváhagyta, a folyamat során senki sem jelezte, hogy a számok formatípusa emlékeztetne az SS szimbólumaira. A náci Németországban az SS a holokauszt végrehajtásában kiemelt szerepet vitt, a legsúlyosabb bűncselekmények hozzá kötődnek, miután az SS felügyelte a koncentrációs táborokat.

Az Adidas az észrevétel után közölte, újra fogják tervezni a 4-es számot a válogatott mezén.

Nem ez az első eset, hogy kellemetlen asszociációt ébreszt egy futballmez, 1992-ben a Firenzének kellett magyarázkodnia a horogkeresztre emlékeztető díszítés miatt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!