Horogkeresztes minta miatt tiltották be a firenzei futballklub mezét harminc évvel ezelőtt

2022. augusztus 23. – 05:13

frissítve

Horogkeresztes minta miatt tiltották be a firenzei futballklub mezét harminc évvel ezelőtt
Gabriel Batistuta a Brescia–Fiorentina olasz bajnokin 1992. november 22-én – Fotó: Neal Simpson / EMPICS Sport / Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

Az 1980-as, 90-es évek voltak a futballmezek aranykorszaka, amikor a könnyű poliészterből készült trikók leváltották a kevésbé szellőző és nehéz pamutmezeket. Az új anyagoknak és a technológia fejlődésének köszönhetően a tervezők fantáziája szabadon szárnyalhatott, ennek eredményeként pedig minden korábbinál színesebb és extravagánsabb mezek lepték el a pályákat. Elég csak Jorge Camposra, a mexikói válogatott kapusára gondolni, aki úgy nézett ki az 1994-es világbajnokságon, mint egy papagáj.

Mások szerint viszont olyan rettenetes mezek születtek ebben a két évtizedben, főleg a kilencvenes években, amelyeknek sosem lett volna szabad napvilágot látniuk. Elrettentő példaként szokták emlegetni a Hull City 1992/93-as szezonban használt tigriscsíkos mezét vagy a Bochum szivárványos mezét a 98/99-es idényből.

Bármennyire is megosztók voltak ezek a mezek, egyiket sem tiltották be, nem vonták ki őket a forgalomból. Nem úgy, mint a Fiorentina harminc évvel ezelőtti idegenbeli mezét, ami tele volt horogkeresztekre emlékeztető mintákkal.

1991 és 1993 között a nagy olasz sportszergyártó, a Lotto volt a firenzei klub mezbeszállítója. Az 1992/93-as szezonra egy kellemes megjelenésű idegenbeli mezt terveztek a csapatnak, a hagyományoknak megfelelőan a fehér szín dominált rajta, az egyediségét pedig a lila vállak és az azokon lévő bonyolult geometriai alakzatok adták.

A szerelés kezdetben jó fogadtatásra talált, a szurkolók és a játékosok is szerették – egészen addig, amíg ki nem derült, hogy a labirintusszerű vonalak több helyen is úgy keresztezik egymást, hogy horogkeresztet, avagy szvasztikaszerű ábrákat formáztak. Ez egészen sokáig senkinek sem tűnt fel, a Fiorentina 1992 őszén több mérkőzést is gond nélkül lejátszott a mezben. A szerelés körüli felhajtás november végén, két egymást követő idegenbeli meccs után kezdődött.

A l'Unità című újság – amit az Olasz Kommunista Párt hivatalos lapjaként alapítottak – egyik olvasója szúrta ki a szerencsétlen mintázatot a Fiorentina mezén, ami után tollat és papírt ragadott, és levélben fejezte ki megdöbbenését a felfedezés miatt. Pár nappal később már a Corriere della Sera és a többi nagy olasz napilap is foglalkozott a Fiorentina mezével.

Stefan Effenberg a labdával a Brescia–Fiorentina olasz bajnokin 1992. november 22-én – Fotó: Neal Simpson / EMPICS Sport / Getty Images
Stefan Effenberg a labdával a Brescia–Fiorentina olasz bajnokin 1992. november 22-én – Fotó: Neal Simpson / EMPICS Sport / Getty Images

Bármely klubnak kínos lenne, ha horogkeresztekkel hoznák összefüggésbe, de különösen egy olyan klub számára kínos ez, amely kényesen igyekszik elhatárolódni múltja sötét részeitől. A Fiorentina ugyanis részben Luigi Ridolfinak, Benito Mussolini Nemzeti Fasiszta Pártjának tagjának köszönheti alapítását, az 1931-ben átadott stadionjukat pedig eredetileg Giovanni Bertáról, egy fasiszta harcosról nevezték el.

A Fiorentina az ügy kipattanása előtt négy bajnokin játszott a kifogásolt szerelésben. A klub és a mezgyártó a szezon közepén közleményben tisztázta, hogy a „szerencsétlen optikai hatás” csupán a véletlen következménye, ám ennek ellenére lecserélik a mezt. A Lotto gyorsan előállt egy új, lényegesen egyszerűbb, teljesen fehér vendégszereléssel, ami mentes volt mindenféle motívumtól, egyedül a gallérján és ujján húzódó vékony lila csík dobta fel valamelyest.

Gigi Radice, a csapat akkori edzője is kifejtette véleményét az üggyel kapcsolatban: „Örülök a Fiorentina és a Lotto közös megegyezésével hozott döntésnek, hogy megváltoztatjuk az idegenbeli mezeket. Ahogy tegnap Nápolyban mondtam, sem én, sem a játékosok nem vettük észre, hogy a Lotto, a mezeket és a cipőket szállító cég keresztbe tett motívumai horogkeresztet formáznak. Nagyon örülök a döntésnek, mert ez megerősíti, hogy a Fiorentina és maga az iparág is jóhiszemű volt. Nem hiszem, hogy bárkinek is eszébe jutott volna horogkeresztet csempészni egy futballmezre” – mondta.

Ahogy a betiltott tárgyak többsége, úgy ez a mez is kultikus lett, a mezgyűjtők manapság az egyik legkeresettebb és legértékesebb meznek tartják. Ugyanakkor a Fiorentina-szurkolók körében már kevésbé népszerű, nem utolsósorban azért, mert arra emlékezteti őket, hogy szeretett klubjuk a 16. helyen fejezte be a szezont, ami azt jelentette, hogy 54 évnyi első osztályú tagság után kiestek a másodosztályba. Pedig akkoriban még olyan világklasszisok fociztak Firenzében, mint Dunga, Stefan Effenberg, Brian Laudrup és Gabriel Batistuta.

A Lotto az eset után nem vetette el teljesen ezt a mintázatot, egy évvel később az izraeli Maccabi Haifa egyik mezéhez használták fel, de pont annyi módosítással, hogy még véletlenül se ismétlődhessen meg a szerencsétlen optikai hatás.

Felhasznált források:

  • From inadvertent swastikas to one-off disaster: the beautiful kit we're forbiden to love (These Football Times)
  • 1992 – Il caso delle svastiche sulla maglia della Fiorentina firmata Lotto (Passione Maglie)
  • La Fiorentina giocò con una maglia ricoperta da svastiche (Outpump)
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!