Bebörtönözték a Navalnij pereiről tudósító Antonyina Favorszkaja orosz újságírót

2024. március 30. – 09:30

Másolás

Vágólapra másolva

A gyanús körülmények között elhunyt Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus és más disszidensek peréről tudósító Antonyina Favorszkaja újságíró ellen szélsőségesség vádjával indítottak korábban eljárást, egy moszkvai bíróság pénteken pedig elrendelte, hogy a vizsgálat és tárgyalás idejére is őrizetben kell maradnia, írja a Guardiuan.

Favorszkaja egyike volt annak a hat újságírónak, akiket márciusban Oroszország-szerte őrizetbe vettek, amiről a Riporterek Határok Nélkül is beszámolt.

A nőt szélsőséges csoporttal való együttműködéssel vádolták meg, miután anyagokat gyűjtött, videókat és kiadványokat készített és szerkesztett Navalnij Korrupcióellenes Alapítványa számára, amelyet az orosz hatóságok szélsőségesnek minősítve betiltottak. Mindezekért akár hat év börtönt is kaphat.

Antonyina Favorszkaját március 17-én vették őrizetbe, miután virágot helyezett Navalnij sírjára. Tíz napot töltött börtönben, miután rendőrséggel szembeni engedetlenséggel vádolták meg, amikor pedig a fogva tartási idő lejárt, a hatóságok ismét vádat emeltek ellene, ezután állt bíróság elé.

A moszkvai Baszmannij kerületi bíróság pedig pénteken meghosszabbította előzetes letartóztatását, legalább május 28-ig. A tárgyalást a nyomozók kérésére zárt ajtók mögött tartották, Favorszkaja és ügyvédje tiltakozott a döntés ellen.

„Teljes mértékben ellenzem a zárt ülést. A sajtónak tudnia kell, hogy mi folyik itt, mivel vádolnak engem”

– nyilatkozta Favorszkaja.

Navalnij szóvivője, Kira Jarmis az X-en azt írta, hogy Favorszkaja semmit nem tett közzé az alapítvány platformjain, és hozzátette: „Még ha el is vetjük, hogy a vád hamis, a lényege megmarad – az újságírót újságírói tevékenységgel vádolják.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!